Totalcar Vakbarát Hírportál

Mikor jár a csereautó?

2023.04.05. 15:28

Tisztelt Autójogász!

Van egy garanciális KIA Sportage-ünk, aminek a motorját gyártói hiba miatt javíttatni kell. Mivel a szervizelés nem 3 napba fog telni (előzetesen 2-3 hónapot mondtak), és a család nem rendelkezik másik autóval, benyújtottam csereautó igényemet a cég felé, de sajnálattal olvastam, hogy ebben az esetben nem áll módjukban csereautót biztosítani a szervizelés időtartamára. Mit tehetek ebben az esetben? Mert másik autót nem áll módunkban venni és bérelni sincs lehetőségünk.

Köszönöm a segítséget! B.E.

Kedves B.E.,

Automatikusan ugyan csak abban az esetben jár csereautó, amennyiben a garanciális feltételekben ezt vállalja az eladó, de ez nem jelenti azt, hogy Önöknek ne lehetne jogos az igénye. A motor hibája jogi kifejezéssel élve hibás teljesítést jelent, elsődlegesen ennek a hibának a kijavítását lehet kérni akár garanciáról, akár szavatosságról van szó.

Hibás teljesítés esetén azonban nemcsak az autóban lévő hiba kijavítása jár, hanem minden olyan kár megtérítése is, ami a hibával közvetlen ok-okozatban áll. Ilyen lehet a javítás idejére a jármű pótlásának a költsége. Ebben a körben arra kell figyelni, hogy a károsult csak az elkerülhetetlen költségeit érvényesítheti, egyszerű kényelmi okok sajnos nem játszanak szerepet.

Abban az esetben azonban, ha a cserejármű használata alapos indokkal alátámasztható, akkor a kijavításra köteles társaság ezeket a költségeket is köteles megtéríteni. Amennyiben erre nem hajlandóak, tegyenek írásos panaszt.

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu

Címlapkép: Olaf Gallas

Rovatok