Totalcar Vakbarát Hírportál

EGR-tisztítás házilag

2014.11.14. 10:26

A következő videóban látható beavatkozásról kérdezném, hogy ez mennyire megfelelő a motornak és itthon be lehet e szerezni? (Mazda 3 1.6d) 

Kedves Mazda-tulajdonos!

A megbontás nélküli kipufogógáz-visszavezető szelep tisztítás pontosan annyit ér, mint fogmosás helyett szájvízzel gargalizálni. Kicsit jobb lehet, de a lerakódások zöme ott marad, ahogy a felvételen is láthattuk a végén. Olyan esetekben, ha a szelep kiszereléséhez órákat kell dolgozni: gyors, vészhelyzeti, útszéli megoldásnak lehet használni, de hosszútávú hibamentességet ne várjunk tőle.

A legjobb az ultrahangos tisztítás, persze csak olyan esetekben ahol a szelep elektronikát nem tartalmaz, mert abból lehetnek későbbi zűrök. Sajnos az autógyártók egyre inkább olyan kialakításokat alkalmaznak, ahol a tisztítás nem kivitelezhető hozzáférés hiányában.

A kisfilm másik kockázatos eleme: a gyúlékony anyag befújása a szívócsőbe: kopott turbófeltöltő esetén a motor leállíthatatlan felpörgéséhez - ezáltal halálához - is vezethet, de a kontrollálatlan öngyulladás miatt kisebb dózisban sem tesz jót a motornak. Kérem, ha lehet maradjon a hagyományos tisztításnál.

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu



Rovatok