Totalcar Vakbarát Hírportál

Gömbcsukló kenése a VW Jettán

2021.05.30. 12:57

Tisztelt Doki!

Adott egy 200 000 km feletti futásteljesítményű 2006. évi VW Jetta 1,6 BSE motorral. Kérdésem, hogy az elsőkerék hajtáslánc gömbcsuklóinak kenőanyagát indokolt-e, (célszerű-e) lecserélni - és esetleg a gumiharangot is (még ha ép is), tekintettel a km-futás illetve a kora miatt (15 év), vagy ez túlzott aggályoskodás a benne lévő kenőanyag feltételezett elöregedése kapcsán. Egyik külső gumiharang szakadása miatt kb. öt éve lett cserélve, a többi még eredeti gyári.

Menet közben gyenge zúgás hallható, ami csapágyhangnak tűnik, de a kerékcsapágyak nem lógnak és terhelés nélkül (az autót megemelve) simán, könnyedén gördülnek. Ebből feltételezem, hogy a csuklók kopásából adódik ez a zaj és egy friss kenőzsír töltés meghosszabbítaná az élettartamát és (vagy) megelőzné a rövid időn belüli tönkremenetelét.

Várom véleményét, tisztelettel: László

Kedves László!

Érdemes tisztáznunk a fogalmakat, hogy segíteni tudjak. Az "elsőkerék hajtáslánc gömbcsuklói" nevű gondolatsort bontsuk szét.

Hajtáslánc alatt a motor utáni nyomaték továbbító rendszert nevezhetjük, mely a kerekek felé továbbítja a főtengelyről magát a hajtást. (Elnézést a laikus megfogalmazásért.) Ha a féltengelyeket ide vesszük akkor még mindig ketté kell bontanunk a dolgot magára féltengelyre és a kerékagy csapágyra. A két féltengely megy a két első kerék felé. Ezek mindkét fégén féltengely csuklók vannak. Ezeket gumiharang védi és ezekben rendszerint kenőzsír van. A leggyakrabban talán grafitos de ez másodlagos. Ha a féltengely csuklók kopottak akkor azon már kenőzsírral nem lehet segíteni. Ilyenkor leginkább kanyarodáskor hallatszik a szóban forgó irányból jellegzetes hang, mely a kattogó recsegőtől az erősen morajlóig bármilyen lehet.

Ugyanakkor ott a kerékagy csapágy aminek nincsen köze magához a féltengelyhez illetve a csuklókhoz, hacsak nem annyi, hogy ebbe csatlakozik a féltengely kerékagy felőli vége egy "ricnis" végződéssel. Ha a kerékagy csapágy hagyta el magát annak van inkább olyan hangja mint amit leírt. Ez is tipikusan olyan, hogy az autót megemelve nem morajlik úgy mintha az autó súlya rajta volna. A kereket mozgatva azonban érezhető a csapágy lógása. (A kerékagy csapágyat a megfelelő nyomatékkal szükséges meghúzni. Sem kisebb nem lehet mert akkor lóg, sem nagyobb, mert akkor túl szoros lesz és nem csak felhevül és fékezi a kereket, de be is maródik és hamar tönkremegy. Ez a csapágy zártnak tekinthető. Beszerelést követően porvédő védi a portól és a vízzel sem szabad komolyan találkoznia.

Technikailag úgy néz ki a dolog, hogy ha lent van a kerék, akkor le kell kötni a kormányösszekötőket (ezek végén van a gömbfej, melyekről le kell venni az anyát és finoman kiütni a helyükről. Le kell venni a trapézokat is. Majd a féknyerget. Ezek után akár a tárcsával együtt is levehető lehet a kerékagy, vagy akár külön is. Ilyenkorra már egyértemű, hogy a korábban említett féltengely ki van húzva az agyból és egyértelmű az is, hogy ezek külön alkatrészek.

Szóval. Lehet a ludas a féltengely csuklók bármelyike és lehet külön a kerékagy csapágy is. Ez utóbbiban nem nem tudja pótolni a zsírt. Cserélni szükséges. A féltengely gumiharang alá be lehet nyomni egy marék kenőzsírt (ezt sem marékkal kell hanem kis tubusból kell odanyomni.), de ha oda van a csukló akkor azon már nem segít a zsír. Javaslom, hogy a jelenséget mutassa meg egy szerelőnek és ne várja meg amíg komolyabb gond lesz. Ezzel együtt a féltengely gumiharangokat ellenőrizheti, cserélheti valamint pótolhatja illetve cserélheti alattuk a kenőzsírt is.) Elnézést, hogy hosszan írtam és konyhanyelven fogalmaztam, de azt szerettem volna, ha érthető amit leírok.

Remélem tudtam segíteni. Üdv.: Olajdoki



Rovatok