Totalcar Vakbarát Hírportál

Nem mindeki élvezi, ha vibrál (A Seat kerék)

2023.01.21. 15:51

Üdvözlöm,

segítséget szeretnék kérni, 2022-es Seat Leon kombi autón (céges lízingelt) téligumi csere után 100 km/h felett elkezdett kicsit remegni az autó, így elvittem egy független gumishoz, (mivel nem az első alkalom, hogy a szolgáltató nem képes megfelelő munkát elvégezni) a gumicserénél centríroztatni, ezután még rosszabb lett.

Újra elvittem, volt eltérés, megesküdtek, rendben lesz. Ismét teszt (Budapest-Nagykanizsa) ahol 100-120 között enyhén remeg az autó, de nem minden esetben, próbáltam a sebességgel is játszani, eltérő útminőség mellett (autópálya - M7), de nem tudtam egyértelműsíteni, gyorsítás során hol erősebben, hol gyengébben kezd el remegni az autó, amit az utasok is éreznek. Nyári gumival ilyen helyzet nem fordult elő.

Mit javasol, gumi lehet a hibás vagy menjek egy másik gumishoz ismét centríroztatni?

Kedves Levélíró,

A menet közben tapasztalható rezgésnek, remegésnek számtalan oka lehet, amely közül csak egy a kiegyensúlyozatlan kerék. Egy tapasztalt, sokat látott gumis kolléga mondása volt az, hogy egy téglát is ki lehet centrírozni, de attól az még tégla marad.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha a kerekeknél maradunk, akkor egy sérült, akár csak enyhén deformált felni is okozhat vibrációkat, egyénként tökéletesen kiegyensúlyozható. Vagy lehet egyik abroncsnak (szinte nulla az esélye, hogy mind a négy abroncs rossz legyen) olyan jellegű gyártási hibája, hogy bár a gumi tökéletesen kerek, az oldalfalának, vagy akár az egész szerkezetének a rugalmassága körkörösen mégsem egyforma. Így van egy olyan frekvencia, ahol nagyon be tud rázkódni a kerék.... De több futóműalkatrész, vagy éppen a hajtáslánc hibája is generálhat rezgéseket.

De ha a kerekeknél maradunk, létezik olyan műszer, amely kiválóan alkalmas a kerekek anomáliáinak felderítésére és kiszűrésére. Ilyen a műszerrel pár hazai szakműhely is fel van szerelve. Én egy ilyen vizsgálatot tartanék a legjobb következő lépésnek. Ha fényt derít a valós okra, már csak meg kell oldani azt.

Üdv és B.Ú.É.K. Gumidoki



Rovatok