Totalcar Vakbarát Hírportál

Az eladott autómat nem írták át. Van, akikre nem vonatkozik a törvény?

2022.12.16. 09:43

Tisztelt Autójogász!

Egy ebben az országban talán nem is annyira meglepő dologról írnék. Volt egy autó, amit ez év 06.19-én eladtam. De mind a mai napig nincs átíratva! Erre a Kormányhivatal kérte, hogy kérjek tőlük (!), hogy én határidőn belül (8 azaz nyolc napon belül) bejelentettem a tulajdonosváltást! Én 2022.06.02. jelentettem be! Jeleztem a rendőrségnek, de ők csak azt írták, hogy mivel még mindig az én nevemen van az autó, (ami úgy derült ki, hogy autópályán használták!!), ez csak kettőnkre (volt tulaj és az új tulajra) tartozik! Ez beakadt nekik, de az, hogy még mindig nincs átírtatva, és ha az ügyvéd jól mondta/tudja akkor ez a gépjármű már rég nem vehetne részt a forgalomban! Erre még annyit, hogy 2022.11.05. amíg volt rajta műszaki!

Egy rendőr azt mondta, kérjek igazolást a kormányhivataltól, hogy én betartottam a jogszabályt/ törvényt! Jelenleg még mindig közlekednek a gépjárművel, és a rendőrség szerint, ha bármilyen bűncselekményt követnének el, amiben ez a gépjármű is részese, ne izguljak, mert ha én valóban betartottam a törvényt/jogszabályt, akkor nekem nem lesz semmi bajom/hátrányom! Tehát van, akikre nem vonatkozik a jog/törvény? Mert igen!

Doda

Kedves Doda,

Nem a rendőrség, de a közlekedési igazgatási hatóság a járművet hivatalból, határozattal kivonja a forgalomból, és ezt a gépjármű nyilvántartásba a döntés véglegessé válását követően be is jegyzi, ha Ön már bejelentette az autó eladását, de az új tulajdonos az eladástól számított 15 napon belül nem kezdeményezte az átírást. Ilyen esetben az átírás elmulasztása miatt értesítik az adóhatóságot is, ami mulasztási bírságot szab ki – természetesen nem Önre, hanem a vevőre. Ilyen esetben a forgalomból történő kivonás időtartama attól függ, hogy az átírással mennyi időt vár az új tulajdonos. Ha a késedelem a 30 napot nem haladja meg, két hónap, 31 és 90 nap esetén négy hónap, ha 91 és 180 nap közé esik, hat hónap, végül 1 év abban az esetben, ha a 180 napot meghaladja.

Ha Ön bejelentette határidőben az adásvételt, semmi gondja nem lesz a vevő mulasztása miatt. Amennyiben érkeznek bírságok, pótdíjak, az egyszerűség kedvéért minden esetben küldje meg az adásvételi másolatát, egy idő után el fognak maradni az értesítések.

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu



Rovatok