Totalcar Vakbarát Hírportál

Több erő, több luxus: itt az Aston Martin DB12

2023.05.25. 14:40

Tudtuk, hogy jönni fog, és végre meg is érkezett: íma a DB11 utódja. Az Aston Martin szerint a DB12 már túlnő a grand tourer kategórián, így inkább super tourer jelzővel illetik. Gyarapodtak a lóerők, javult az aerodinamika, a beltér pedig kényelmesebb mint valaha.

Kezdjük mindjárt a műszaki adatokkal. A DB12-t egy négyliteres ikerturbós Mercedes-AMG V8-as mozgatja, melyet a brit gyártó finomhangolt egy kicsit. Módosítottak a vezérműtengelyeken, optimalizálták a kompressziót, nagyobb turbókat szereltek fel, de teljesen újratervezték a hűtőrendszert is. A módosításoknak köszönhetően a DB12 teljesítménye 671 lóerő, míg a nyomaték 800 Nm.

Az autóba nyolcsebességes automata váltó és elektromos differenciálmű került, mely milliszekundumok alatt képes nyitni és zárni. A százas sprint 3,5 másodpercig tart, míg a végsebesség 325 km/h.

A felfüggesztés újgenerációs adaptív lengéscsillapítókat és keményebb stabilizátorokat kapott. A gyártó szerint a DB12 így GT módban kényelmes és könnyed, míg Sport vagy Sport+ fokozatban éles és robbanékony.

Az új modell külseje továbbviszi az Aston Martin modern dizájnnyelvezetének jellegzetességeit, de néhány helyen azért frissít a formulán. A legszembetűnőbb a méretes hűtőrács, de a hatalmas splittert és a 21 colos felniket is érdemes megemlíteni.

A belső teret a legmagasabb minőségű Alcantara borítja, de a gyártó az új, saját fejlesztésű infotainment rendszerre a legbüszkébb, mely távoli frissítéseket is fogad.

Az első DB12-k valamikor az ősz folyamán érkezhetnek a kereskedésekbe, pontos árakat későbbre ígért az Aston Martin.



Rovatok