Totalcar Vakbarát Hírportál

Versenypályára átfaragott öreg Jeep pickupot még tuti nem láttál

2023.01.28. 06:40

A Comanche egy fura pickup volt a 80-as években: a Cherokee alapjaira készítette a Jeep és mindössze 7 évig gyártottak. Sok minden eszünkbe juthat egy Jeep pickupról, de az viszonylag ritkán, hogy milyen hibátlan pályaautó válna belőle. Volt azonban olyan, akinek ez eszébe jutott valamikor a 80-as évek végén, ugyanis létezett a Comanche-ból kimondottan pályára épített változat, amivel az SCCA RaceTruck Challenge nevű versenysorozaton indultak.

Ezt a sorozatot 1987 és 1991 között rendezték, kimondottan pickupoknak és váratlanul sok, összesen kilenc márka képviseltette magát itt. Többek között a Jeep is indult és 1988-ban meg is nyerték, méghozzá egy Comanche-csal, amit Tommy Archer terelgetett. Most ez a konkrét példány lett eladó.

Az autót egyébként Tommy Archer és Bobby Archer készítette fel a versenysorozatra, amiben mögöttük állt a Jeep Motorsports. A leglátványosabb változtatás a futóművet érintette, amit durván leültettek, alufelniket szereltek fel és a kerékdőles se tűnik gyáriasnak. Érdekes, hogy hátul maradt a laprugó, a stabilizátorokat viszont elöl és hátul is állíthatóra cserélték.

Természetesen alap, hogy versenyüléseket és bukókeretet is beszereltek, az viszont furcsa, hogy a kormány maradt az eredeti. Van még külön tank a platón, külső bukócső és a fékeken is fejlesztettek. A motorhoz viszont nem nyúltak: egy harmatosnak tűnő, 2,5 literes négyhengeres hajtja, a teljesítménye pedig mindössze 121 lóerő. A váltó egy ötgangos manuál és mindössze 191 Nm-es csúcsnyomatékkal kell megküzdenie.

Akárhonnan nézzük, azért nem vitték túlzásba az átalakítást, ugyanakkor így is jó bulinak tűnik egy ilyen, versenyre kihegyezett pickup. A különleges Comanche már elkelt és az érte kapott 15 ezer dollár, vagyis nagyjából 5,5 millió forint váratlanul kevésnek tűnik, hiszen azon túl, hogy egy érdekes tárgy, még egy bajnoki cím is fűződik hozzá.

Forrás: Bring a trailer



Rovatok