Totalcar Vakbarát Hírportál

800 kilométert ment el egy töltéssel a 37 tonnásra pakolt Tesla Semi

2022.11.30. 11:29

2017 óta ismerjük, de most végre tényleg elstartol a Tesla Semi. Az első kamionokat a Pepsi veheti át már holnap, és szép lassan a többi előrendelőre is sor kerül, ám még az ünnepélyes átadás előtt futottak egy tesztkört a nagyobb akkus, 1000 kWh-s Semivel, 37 tonnásra megpakolva. Elon Musk tweetje szerint pedig tényleg teljesítették az 500 mérföldes, azaz nagyjából 800 kilométeres távot.

Természetesen nem esett szó útviszonyokról, átlagsebességről, és semmi más, egyébként nem elhanyagolható információról, viszont a 800 kilométer nagy eredmény, hiszen ez a sofőr 8 órás vezetési idejét kitölti, tehát elvileg semmit nem kell változtatni a normál logisztikán és a sofőr normál rutinján, simán csak átül az elektromosba a dízelből, és a nap végén felrakja tölteni – ha épp van hova, persze.

A dolog szépséghibája az 1 MWh kapacitású akkumulátor körülbelül 5400 kilós tömege, ami elég sok – nyilvánvaló, hogy Amerikában és az EU-ban is kompenzálják az extra tömeget, hogy ne legyen fájóan kevesebb a hasznos teher, meg persze a hagyományos dízel kamionból rengeteg sallang kijön az elektromoshoz képest.

Az árakban sem lehetünk még biztosak: korábban 180000 dolláros, azaz 70 milliós összeget pár hónapja levették a honlapjukról, és az előrendelhetőséget is leállították, valószínűleg egy sokkal komolyabb árcímkével fogjuk majd viszontlátni.Rovatok