Totalcar Vakbarát Hírportál

Kína nem adja fel: a Geely nagyon akar egy darabot a Daimlerből

2017.12.17. 12:05

A Volvo tulajdonosaként is ismert Geely december elején jelentkezett be a Mercedes anyacégének, a Daimlernek a részvényeiért. A kínaiak akkor a piaci ár alatt szerettek volna öt százalékos részesedést vásárolni, de határozottan lepattintották őket. Nem adják fel.

A kínai állami televízió értesülései szerint új tervük az, hogy a három-öt százalék közötti részesedést 3,52 milliárd font körüli áron vásárolják meg. Ha sikerrel járnak, a harmadik legnagyobb részvényesei lehetnek a Daimler AG-nek, közvetlenül a Kuwait Investment Authority és a Blackrock után. A vállalat értékpapírjainak egyébként 70,7 százaléka van intézményi befektetők, 19,4 százaléka magánrészvényesek kezében.

Úgy tűnik, a Geelynél igen komolyan gondolják, hogy betörnek Európába, hiszen 2010-ben megszerezték a Volvót a Fordtól, később a London Taxi Company is az övék lett, tavaly pedig létrehozták a Lynk&Co márkát is. Sőt, idén ősszel a Lotusra is rátették a kezüket. A Daimlernél állítólag főként a villanyautó-technológia érdekli őket.

Mivel a Daimler vezetői legutóbb azzal rázták le a Geelyt, hogy minden olyan befektetőt szívesen látnak, aki hosszabb távra mutat érdeklődést a cég részvényei iránt, csak éppen diszkontáron nem kívánnak velük üzletelni, egyáltalán nem kizárt, hogy a piacon forgó részvényekből tényleg tudnak majd venni a kínaiak.



Rovatok