Totalcar Vakbarát Hírportál

2016.01.15. 09:28

Beszállt a Google Lunar X Prize űrversenybe az Audi. A német autógyártó a Detroiti Autószalonon is megmutatta azt a különleges járművet, amelyet a Holdra küldene: méghozzá egy Quattrót. Persze nagy titkot ezzel nem árultak el, a szerkezetet már tavaly nyáron megvillantották.

A jelentős technológiai megmérettetésben a világ összesen 16 csapata vesz részt – eredetileg 29-en voltak, de sokan kiperegtek már. Az Audi a berlini központú Part-Time Scientists mérnökcsoporttal együttműködve fejleszti saját járművét, és száll ringbe a közel 30 millió dolláros fődíjért.

Holdjárójuk neve a Lunar Quattro nevet viseli, és elsősorban alumíniumból készült. Kis mérete ellenére 35 kilogrammot nyom. Mind a négy kereke 360 fokban forgatható. A kis holdautó akár 3,6 kilométer per órával is képes haladni, közben leküzdve a felszín egyenetlenségei jelentette akadályt – ebben bíznak legalábbis fejlesztői.

A verseny szabályai közé tartozik, hogy a fejlesztést magánpénzből kell finanszírozni. A Holdra érve a teljesen automata működésű járműnek legalább ötszáz métert kell megtennie, miközben nagy felbontású videókat és fotókat küld a Földre. A tervek szerint 2017-re juthat el az égitestre az Audi szerkezete.



Rovatok