Totalcar Vakbarát Hírportál

A Toyota bukja a vezető címet idén

2011.12.10. 16:06

A Toyota jelentősen rontott a március végén záródó pénzügyi évre vonatkozó nyereség előrejelzésén az erős jen, illetve a thaiföldi árvizek miatti termeléskiesés miatt. A legnagyobb japán autógyártó most csupán 180 milliárd jen (520 milliárd forint) adózott eredményre számít az augusztusban várt 390 milliárd jennel szemben.

A cég pénteken ismertetett legújabb előrejelzése szerint az éves bevétel 18,2 ezer milliárd jen (53 ezer milliárd forint) lesz a nyár végén becsült 19 ezer milliárd jen helyett. A Toyota egyúttal csak 7,38 millió jármű értékesítésére számít világszerte a négy hónappal korábban várt 7,6 millió helyett.

Az árvizek miatt egy időre leállt az alkatrész- és részegység-szállítás  a Toyota thaiföldi üzemeiből tíz országba. Emiatt októberben és novemberben 215 ezer autó előállítása esett ki globálisan. A Toyota a termeléskiesés miatt idén valószínűleg búcsúzni kényszerül a világ vezető autógyártója címtől. Az elsőséget 2008-ban szerezte meg az amerikai General Motorstól (GM), amely most nagy eséllyel visszaszerzi azt az idén.



Rovatok