Totalcar Vakbarát Hírportál

Itt a megfejtés, miért is olyan színtelenek az autóink

2022.03.03. 15:41

A PPG idei autószín felméréséről szóló hírnek az idén meglepően nagy visszhangja volt: sok (zömében váratlanul értelmes) kommentet kaptunk rá a Facebookon, és néhányan levelet is írtak.

Volt, aki a fehér szín népszerűségének okát a fényvisszaverő képességeiben látta, és volt, aki úgy vélte, egyszerűen a gyártók által felszámított jelentős felár az oka, hogy olyan kevés színes autót vásárolnak itthon. Egy kedves olvasónk azonban saját autóvásárlási kalandjai kapcsán már korábban igen alaposan utánajárt az okoknak, és tapasztalatait meg is osztotta velünk: ezek alapján úgy tűnik, félelmek és tévhitek mentén válik egyre szürkébbé az utcakép.

Kedves Andróczi Balázs!

Az autóvásárlók kedvenc színéről írt cikkedre reflektálnék.

Néhány éve új autót vásároltam. Meggyőződésem volt, hogy nem fogok a fekete-szürke-fehér tengelyen maradni, mert vidámabb és élénkebb szín passzol a személyiségemhez. Naivan sétáltam be a kinézett márka szalonjába, és megkérdeztem, milyen színek közül válogathatok.

A kínálat siralmas volt. A három alapszínen kívül még 3 szín volt. Egy piros, egy sötétebb szürke és egy sötétkék. Morfondíroztam, majd döntöttem, és az értékesítő elé állva előadtam a színre vonatkozó kívánságaimat. És ekkor jött a feketeleves. A három alapszín megtalálható a forgalmazónál, ha a maradék közül válogatok akkor készüljek fel, hogy legalább 6-12 hónap lesz a várakozási idő. Felháborodva rohantam el és időt kértem.

Egész hétvégén morfondíroztam, nem hagyott nyugodni a dolog. Vajon a gyenge színválaszték ok vagy következmény? Útnak indultam hát, és megpróbáltam megtudni, hogy más márkák esetében is hasonló-e a lehetőség.

A következőre jutottam: nagyon valószínű, hogy a szalonok értékesítői tehetnek arról, hogy az utcákon élénkszín-hiány van. Először is eleve csak ezt a három alapszínt kérik a forgalmazótól, ami ezáltal ezt kéri a gyártól. Így belátható időn belül csak ezekhez a színekhez lehet hozzájutni.

Ugyancsak ők azok, akik minden vásárlónak azt javasolják, maradjanak a három alapszínnél, mert a vásárlók ezt szeretik, ezért később jobban el lehet adni, továbbá az élénk színű autókat hamarabb feltörik, mert felhívják a figyelmet magukra a színükkel.

Olyan régóta élnek ezek a tévképzetek az országban (és valószínűleg nem csak nálunk), hogy már beleivódott mindenkibe.

A gyakorlat azonban ellentmond az elméletüknek. Az első autónéző utamon egy csodaszép élénk kék autót láttam kiállítva a szalonban, abból a típusból, amit vásárolni szerettem volna. Amikor rendelni mentem az autómat másfél hét múlva, a kék autó már nem volt ott. Már elkelt. Két nap alatt csapott le rá valaki. Habár kényszerből állították ki, mert kvázi véletlen kapták, azonnal elment. Ők meg örültek, hogy eladták, mert úgysem vette volna meg senki.

Az autókat a forgalmazótól az esetek nagy részében férfiak rendelik meg, akik mereven ragaszkodnak ahhoz, hogy ezen a három színen nem látszik a kosz annyira, és ez anyagi előnyhöz fogja juttatni a vásárlót majdan az eladáskor. Mindössze egy női eladóval találkoztam, akit folyton lebeszéltek férfi kollégái arról, hogy engedjen a vásárlóknak, és színes autóra fogadjon el rendelést. Az alapelv az volt, hogy akit lehet, le kell beszélni, mert "a magyarok a fekete, szürke és fehér autókat szeretik", egy színes autó jobban veszít az értékéből.

Amikor cégek flottakezelőivel beszéltem, a következő derült ki: a cégek néha vásárolnak színes autót, de csak a saját cégükre jellemző színt. A legtöbb cég már beállt a fekete-szürke-fehér tengelyre, mert az értékesítők őket is ilyen irányba befolyásolták. Illetve ahogy te is írod, az alapszínek a legolcsóbbak. Természetesen a haszon maximalizálására törekszenek, ők is félnek attól, hogy nem lesz az autójuk ugyanolyan értékes eladáskor, ha élénk színű. Inkább maradnak az alapszíneknél.

Tudni akartam, az ellátási lánc felsőbb szakaszain mi a helyzet. Több gyártó forgalmazóját is megkerestem, tőlük azt az információt kaptam, hogy minden szalon fekete-szürke-fehér autót kér, mást szinte nem is rendelnek a gyáraktól. A gyárak ezért már szinte csak ezt gyártják. Alkalmanként egy-egy gyártó csodás élénk színű típussal reklámozza az új modelljét, akkor az a szín kicsit jobban keresett, abból eleve küldenek is ki a szalonokba, hiszen az van a prospektuson is. De ez az első körök terméke általában. Később már nem keresik.

Készítettem (nem reprezentatív) felmérést potenciális autóvásárlók körében. Nem nagy mintán, úgy emlékszem 300 fő körül volt a megkérdezettek száma. Az eredmény a következő volt:

A férfiak 87%-a csak fekete-szürke-fehér autót akar vásárolni, mert ugye mindenki tudja, hogy azt lehet jól eladni később, és azon nem látszik a piszok. Azok, akik élénkebb színekben is gondolkoztak, mind fiatalok, pályájuk elején lévők voltak és a három alapszínen kívül csakis sötétbordó, sötétkék, vagy a szürke más árnyalata jött szóba náluk. Tehát ugyan eltértek az alapszínektől, de annyira mégsem.

A nők 68%-a azt válaszolta, hogy színes autót szeretne, és azt is akart, amikor lehetősége volt rá, de a férje és a kereskedő lebeszélték, a már említett két indokkal. A szívük azóta is fáj az élénk színű autókért. A maradék 32% számára vagy mindegy, vagy döntsön a férje/párja, vagy bárki más helyette.

Akkor nem tudtam élénk színű autót vásárolni, de két évvel ezelőtt újra autóvásárlás előtt álltam. Most használtan szerettem volna vásárolni, egy-kétéves autót. Több hirdetést megnéztem és több kereskedésben is jártam. Rendszerint az élénk színű autókat vitték el először. Többről is lemaradtam. De a külföldről behozott autóknál ugyanez a helyzet. Ha élénk színű, azonnal elkel. Amennyiben mégsem, ott legtöbbször nem a szín a probléma.

Úgy érzem, habár nem volt a kutatásom minden pillére tudományos alapokon nyugvó, amennyit lehetett, kiderítettem erről a témáról. Továbbá meg is cáfoltam a szalonok értékesítőinek a téves elképzeléseit, amit évek óta büntetlenül ültetnek el az emberek fejében.

Nemcsak szebb, vidámabb, de nagyságrendekkel biztonságosabb egy élénk színű autó a téli ködös, havas utakon. A fehér és a szürke árnyalatai számtalanszor láthatatlanok. Már a feketével is jártam így. Az élénk színek sokkal jobb láthatóságot biztosítanak és jobb kedvet is. Ez utóbbi szubjektív megállapítás :-)

Mindenképpen szerettem volna kicsit kibontani neked az általad is leközölt számokat.

...

N

Rovatok