Totalcar Vakbarát Hírportál

Perújítás

2009. február 28., 22:40 Módosítva: 2009.02.28 22:40

Tisztelt Autójogász!

Jogerős elsőfokú ítélet után (Btk.188. § (1) bek.) van-e lehetőség perújítást kérni, és milyen indokkal?

Köszönettel:

János

Tisztelt János!

A bíróság jogerős ítéletével elbírált cselekmény (alapügy) esetén perújításnak van helye, ha a) az alapügyben akár felmerült, akár fel nem merült tényre vonatkozó olyan új bizonyítékot hoznak fel, amely valószínűvé teszi, hogy 1. a terheltet fel kell menteni, lényegesen enyhébb büntetést kell kiszabni, vagy büntetés helyett intézkedést kell alkalmazni, illetve a büntetőeljárást meg kell szüntetni, 2. a terhelt bűnösségét meg kell állapítani, vagy lényegesen súlyosabb büntetést, intézkedés helyett büntetést kell kiszabni, vagy büntetés helyett alkalmazott intézkedésnél lényegesen súlyosabb intézkedést kell alkalmazni; b) a terhelttel szemben ugyanazon cselekmény miatt több jogerős ítéletet hoztak, vagy a terheltet nem a valódi nevén ítélték el; c) az alapügyben hamis vagy hamisított bizonyítékot használtak fel; d) az alapügyben a bíróság, az ügyészség vagy a nyomozó hatóság tagja a kötelességét a büntető törvénybe ütköző módon megszegte; e) az alapügyben az ítéletet a XXV. Fejezet alapján a terhelt távollétében tartott tárgyaláson hozták, f) a köztársasági elnök a terhelttel szemben indult büntetőeljárás kegyelemből történő megszüntetéséről határozott.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgáskorlátozott kedvezmények

2009. február 28., 22:28 Módosítva: 2009.02.28 22:28

Tisztelt Autójogász!

A férjem a mozgáskorlátozott. Eddig az Ő névén volt a Wartburg gépkocsink, de mivel nincs már érvényes jogosítványa, így az új autót (Opel Astra) az én nevemre vettük. Azt szeretném megtudni, hogy jár-e súlyadó kedvezmény?

Köszönettel:

Zsné

Tisztelt Zsné!

A törvény szerint mentes az adó alól a súlyos mozgáskorlátozott személy a tulajdonában lévő egy darab, 100 kW teljesítményt el nem érő személygépkocsi után. Ha nem az ő nevén van a gépjármű, nem kaphatja meg a mentességet. Ettől eltérést a jogszabály csak akkor enged, ha a mozgáskorlátozottat a szülője szállítja a tulajdonában álló gépjárművel. Az, hogy nincs már jogosítványa, nem akadálya, hogy a jármű a nevére kerüljön.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kátyu-kár

2009. február 28., 22:19 Módosítva: 2009.02.28 22:19
8

Tisztelt Autójogász!

Mit tegyek, ha kátyuba hajtok és kár keletkezik a gépkocsiba, a helyszinen? És utána kihez forduljak a károm megtérítésére? Mit tegyek lépésről lépésre?

Előre is köszönöm a választ!

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Szerezzen tanút, hívjon rendőrt és kérjen jegyzőkönyvet tőle, készítsen sok fényképet, aztán hagyja csak el a helyszínt és tudakozódjon, hogy az adott útszakasz kinek a kezelésében van, tehát kihez fordulhat a kárigényével. A következőkben a Magyar Közút Kht. illetékesei által nyilatkozottakat tudom még közrebocsátani okulásul: A károsultnak igazolnia kell, hogy a kár ott és úgy következett be, ahogy ő bejelenti. Ezért pontosan le kell írnia, hol, mikor, mi történt, fényképet csatolni mind a kárt okozó kátyúról, mind a sérült gépjárműről. Csatolhat tanúnyilatkozatot is, illetve rendőrségi helyszínelés esetén a rendőrségi iratot is. A károsultnak kell bizonyítania azt is, hogy az érvényesíteni kívánt kárösszeg, miért annyi, amennyit megjelölt (biztosítói kárfelméréssel, javítási számlával, stb.), valamint csatolnia kell a gépjármű forgalmi engedélyének másolatát is. A kárigényt egyébként a Magyar Közút Kht. illetékes megyei igazgatóságain lehet bejelenteni (elérhetőségek a www.kozut.hu weboldalon). A benyújtott adatok alapján nyilvántartásba veszik a káreseményt, egyúttal kitöltenek egy kátyúkár bejelentőlapot (az űrlap letölthető a weboldalról). A bejelentést személyesen vagy e-mailen is meg lehet tenni a Magyar Közút Kht.-nál, nem kell tehát külön a biztosítóhoz menni. Vagy lehet hívni az Út-vonalat, a társaság 24 órás, általános ügyfélszolgálati vonalát a 06-40-18-88-66-os kék számon. Ha a baleset a fővárosban történt, akkor a Fővárosi Közterület Felügyelet vagy a kerületek az illetékesek. Ilyenkor a 06-80-204-386-os vagy a 06-1-459-6750-es számot érdemes tárcsázni. A bejelentést követően a biztosítási kárszakértő telefonon hívja majd fel a károsultat és egyeztet a kárfelvétel részleteiről. Minden esetben a károsultnak kell igazolnia, hogy a kár ott és úgy keletkezett, ahogy ő bejelenti. Érdemes előbb bejelenteni az esetet, és csak a biztosítási kárszakértő vizsgálata után megjavíttatni az autót. Ha a pórul járt autós előbb mégis a szerelőhöz megy, és aztán számlával igazolja a javítási költségeit, a biztosító, mint szakértő dönthet úgy, hogy annak csak egy része reális és csak az általa jogosnak megítélt összeget fizeti ki. Az ügyintézés egyébként átlagosan 10-30 nap. Magyar Közút Kht. legutóbbi éves összegzése szerint a hozzájuk beérkező 503 kátyú-kárbejelentésből mindössze 212-őt fogadtak el, 291-et elutasítottak. Az elutasítás leggyakoribb oka, hogy a károsult nem tudja egyértelműen bizonyítani a gépjárművében keletkezett kárát. A káresemény nem olyan módon történt, ahogy bejelentette, a kárt okozó kátyút nem lehet beazonosítani, vagy a sérülés mértéke nincs arányban a kátyú által okozható sérüléssel.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Típusazonos motorcsere

2009. február 28., 22:10 Módosítva: 2009.02.28 22:10
4

Tisztelt Autójogász!

Nemrégiben motorcserét végeztünk a cégünk Daewoo Lanosán. A cseremotor egy bontott autóból került ki, melynek típusa és motorja is ugyanolyan. Csak az évjárat más. Több "szakitól" megkérdeztem, hogy át kell- e íratnom a motort, de azt válaszolták, hogy típus azonos és e- miatt nem kell. Ez valóban így van?

Előre is köszönöm a választ!

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az okmányokat (törzskönyv, forgalmi) cserélni kell, ezért be kell mennie az okmányirodába. Ott be kell mutatnia a motor tulajdonjogának jogszerű megszerzését igazoló okiratot (pl. számla, adásvételi szerződés), és a típusazonos cserét végrehajtó szakszerviz igazolását. Ezek alapján cserélik ki 12.000 Ft megfizetése mellett az okmányokat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem tervezek új jogosítványt

2009. február 28., 22:02 Módosítva: 2009.02.28 22:02

Tisztelt Autójogász!

B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezem, de ez nem tartott vissza attól, hogy vásároljak egy rendszámmal rendelkező 125 ccm-es motorkerékpárt. Nem tervezem megszerezni a jogosítványt erre a szegmensre, ezért az a kérdésem: Ha elkapnak motorvezetés közben, mivel büntethetnek?

Köszönöm a választ!

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az engedély nélküli vezetés százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, továbbá a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat. Ha Önt a járművezetéstől eltiltják és ennek a büntetésnek a hatálya alatt újra engedély nélküli vezetésen érik, már a bíróság előtt felel és legfeljebb hatvan napos elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Szerződés tartalma több tulajdonos esetén

2009. február 28., 21:54 Módosítva: 2009.02.28 21:54

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy a jelenlegi autómat édesanyámtól örököltem fele részben. A másik felét édesapám kapta. A forgalmiban én vagyok megjelölve, mint tulajdonos, a törzskönyvön fel van tüntetve, hogy közös tulajdon. Ha el akarjuk adni az autót, akkor mind a kettőnk adatait fel kell tüntetni az adás-vételi szerződésen?

Köszönettel:

V. László

Tisztelt V. László!

Igen, fel kell tüntetni mindkettőjük adatait, én mindkettőjüknek alá is kell írnia a szerződést, vagy ha ez utóbbi nem lehetséges, akkor egyiküknek meghatalmazást kell adnia a másik fél részére az adásvétel lebonyolítására és a szerződés megkötésére, ezzel az egyik fél aláírása kiváltható.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Aixamok helyzete

2009. február 28., 21:44 Módosítva: 2009.02.28 21:44

Tisztelt Autójogász!

Van egy járművem, Aixam 400d, saját tömeg 349kg motor 4kw-os! A megnyert bírósági végzések ellenére a Nemzeti Közlekedési Hatóság személygépjármű rendszámra akar kényszeríteni. Ilyenkor még hova lehet fordulni? Mert kihangsúlyozták, hogy ezzel a járművel segédmotorkerékpár rendszámozásnál ne is jelenjenek meg a tulajdonosok! Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

R. Csaba

Tisztelt R. Csaba!

Itt az a helyzet, hogy a közlekedési szabálysértésekben eljáró helyi bíróságok értelmezése szerint a mopedautók segédmotoros kerékpárnak minősülnek, ezzel szemben a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak van egy körlevele, mely azt az álláspontot tartalmazza, hogy ezek nem minősülhetnek segédmotornak, tehát ezekre a személygépkocsik követelményeit kell alkalmazni, rendszám, B kategóriás jogsi és a többi, ezek hiánya miatt pedig rendszeresen bírságol a rendőrség. A mopedesek érdekvédelmi egyesületük által és más módokon is már mindenhová fordultak, ombudsmanhoz, országgyűlés elnökéhez, országos rendőrfőkapitányhoz, legfőbb ügyészhez, a fővárosi bíróság előtt is zajlik egy perük. Tehát már nemigen lehet kihez fordulni. A rendezetlen helyzetet talán majd az oldja fel, hogy közlekedési tárca emlegeti, hogy a quadok után ennek a járműnek is létjogosultságot adnak 2009-ben, azt ígérik, hogy besorolják valahová ezt a járművet és külön B1-es jogosítvánnyal lesz vezethető. Ennek részleteit azonban nem ismerjük, ez a hír is csak a sajtónyilatkozatokból tudható, pl. a közlekedési tárca honlapján egy szó sem esik erről.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Szilveszteri parádé

2009. február 1., 00:09 Módosítva: 2009.02.01 00:09

Tisztelt Autójogász!

Szeretnék segítséget vagy útba igazítást kérni, hogy mitévő legyek kihez forduljak. 2009. Január 01-én 0,15 és 0,30 közötti időben a C-i Művelődési ház kaszinójában rendezvény zajlott, mint ilyenkor szokás tűzijátékok kilövése történt. Egy pálma típus fellövése után következő rakéta valószínű szélirány változás miatt egy rakéta a kaszinó tetején kéménye mellett füstölgött a következő az utcán parkoló autóm tetejére esett és itt robbant fel. Ezt követően kis ideig szünet volt később majd egy 16-os telep kilövése következett, amely a kaszinó udvara feletti térben robbant. Az autóm tetején robbant rakéta kárait a sötétség miatt csak 2009. január 1-jén a délutáni órákban tapasztaltam. Biztosítói ügyelet tanácsolta, hogy készítsek fotókat az autóról, mivel a hétvége miatt csak január 5-én lesz lehetőség a kárrendezésre. Január 5-én megkerestem a Művelődési házat a kárrendezés ügyében. Ők tovább irányítottak a polgármesteri hivatalhoz hogy a biztosítást ők intézik. Kiderült, hogy az önkormányzat az UNIQA biztosítónál van biztosítva. A biztosító csak az önkormányzat bejelentésére hajlandó a káresetet meg vizsgálni. Beadványt készítettem és leadtam az önkormányzatnak. Január 8-án levelet kaptam, melyben az önkormányzat elutasítja a kárrendezést és egy személyt jelölt meg, aki kibérelte az épületét. A megadott címen a személy nem található, soha nem is volt a megjelölt helyen. Ezek után elmentem az Allianz biztosítóhoz mivel a gépjárművem kötelező biztosítása náluk van megkötve. A biztosító hajlandó volna kár fel vételre mintegy 20.000 Ft-ért, amit nekem kéne fizetni. Azt tanácsolták hogy tegyek feljelentést a rendőrségen. A rendőrség hosszas tanácskozás után elutasította a feljelentés felvételét, mivel szándékosságról nincs szó. Polgári peres eljárást javasoltak. Valamilyen formában szeretném, ha a kárt felvennék, majd az autóm kijavításra kerülne. Az autómat Opel szervízben felmérettem és árajánlatuk 300.000Ft, ha ablakot vagy egyéb elemet nem kell cserélni. Közben sikerült az egyik bérlőt előkeríteni, de hitetlenkedik, hogy a kárt tűzijáték okozta. Egy igazságügyi szakértő megállapította, hogy a kárt tűzijáték okozta. Szakvéleményét 100.000 Ft írásba is adja. Egyik károkozó sem akarja lakásbiztosítással vagy egyéb módon rendezni az ügyet.

Tisztelettel:

T. Ferenc

Tisztelt T. Ferenc!

Keressen egy ügyvédet, mivel ebben az esetben nem marad más megoldás, mint perelni a bérlőt. Előtte azonban még célszerű a bérlőt még egyszer zargatni és kilátásba helyezni a beperlés lehetőségét, melynek költségeit, ha pervesztes lesz, ő fogja megtéríteni. A perben bizonyítania kell, hogy a kárt tüzijáték okozta, és hogy a tüzijáték kilövése ezen a rendezvényen történt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem példamutató a rendőrség

2009. február 1., 00:00 Módosítva: 2009.02.01 00:00

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem a gyorshajtási bírság kiszabás határidejével kapcsolatos. 2008. 09. 09. 16:56-kor mentem 50-helyett 70-nel. A határozat 2008. 10. 30-án kelt, 2008. 12. 12-én postázták!!!!!!!! 2008. 12. 15-én kaptam kézhez. Befizettem a bírságot, hiszen a 60 napos határidő nem szerepel a tájékoztatóban, a rendőrség is szabályt szegett ugyanúgy, mint én, ami egy törvényt betarttató szervtől nem igazán példamutató magatartás, különösen, ha sorozatosan követik el a szabályszegést, márpedig ez történik részükről. Mit tudok tenni azért, hogy a rendőrséget felelősségre tudjam vonatni valamelyik szervvel, netalán a bírság visszafizetését kérjem, ha lehet a rendőrség szabályszegéséért cserébe?

Köszönöm a választ, üdvözlettel:

Sz. János

Tisztelt Sz. János!

Hát elég lehetetlen dologra szeretne vállalkozni, szerintem maximum egy kiadós mérgelődést ér meg ez a dolog. Valószínűleg nem arról van szó, hogy a lusta rendőre nem akarja időben megküldeni a bírságot, hanem egyszerűen annyira sok az eljárás, hogy nincs rá kapacitásuk, esetleg informatikai problémák is hátráltatják őket. De egyébként teljesen egyetértek Önnel, nem túl példamutató, hogy az állampolgárokat pl. az egy napja lejárt műszaki miatt elmeszelik, ők pedig hónapokat késnek és még a határozat dátumát is kozmetikázzák. Valószínűleg szervezeti probléma ez, a bevétel jól jön az államnak, de a pénzt hozó "apparátusra"már nem akarnak áldozni. Talán az idén már gyorsabb lesz az eljárás, mivel a közlekedési törvényt nemrég módosították. A módosítás szerint a közigazgatási bírságot kiszabó, elsőfokú határozat meghozatala informatikai eszközzel, automatizált módon történhet. Automatizált egyedi döntésen a kiadmányozásra jogosult aláírása és a hatóság bélyegzőlenyomata is informatikai eszközzel rögzíthető, ha az aláírás és a bélyegzőlenyomat hitelességét a hatáskör gyakorlója egyedi döntésével hitelesítette.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Rendszámcsere lebonyolítása

2009. január 31., 23:52 Módosítva: 2009.01.31 23:52
22

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megtudni, hogy ha korábban bank által visszavett autót vásárolok, akkor milyen lehetőségeim vannak rendszám cserére vonatkozóan. A rendszámcserével azt szeretném elérni, hogy a korábbi tulaj ne találhassa meg a "régi" autóját. És ha lehetséges, akkor kb. mekkora költséggel kell számolnom.

Üdvözlettel:

K. Tamás

Tisztelt K. Tamás!

Ha úgy dönt, hogy más rendszámot szeretne, mint eddig volt a járművén, kérelmet nyújthat be a táblák cseréjére az okmányirodához. Kap új forgalmi engedélyt és törzskönyvet, az új rendszámtáblán elhelyezik a műszaki érvényességet igazoló címkét és a régi rendszámtáblát kiselejtezik. Az ügyintézéshez szükséges a forgalmi engedély és a rendszám leadása. Az eljárás díja: érvényesítő címke 450 Ft, a rendszám díja 6500 Ft, a forgalmi engedély illetéke 6000 Ft, a törzskönyv illetéke 6000 Ft.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyanús futásteljesítmény

2009. január 31., 23:43 Módosítva: 2009.01.31 23:43

Tisztelt Autójogász!

Használtautót kívánok vásárolni és a kereskedő azzal "kecsegtet" hogy - az egyébként rettenetesen gyanús futásteljesítményt (2005-ös autó 80.000 km) és állapotot - ő írásba adja és amennyiben később kiderül, hogy az adatok nem felelnek meg a valóságnak felelősségre lehet vonni. Kérdezem ez így megfelel a valóságnak?

Üdvözlettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Megfelel a valóságnak, amennyiben az eladó az adásvételi szerződésben feltünteti, hogy az autó futásteljesítménye ennyi és ezért szavatosságot vállal. Ha ez így benne lesz a szerződésben akkor a későbbiekben számon kérhető az eladó ha kiderül, hogy ez az adat nem valós és emiatt önt kár érte.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lefoglalták az utánfutót

2009. január 31., 23:35 Módosítva: 2009.01.31 23:35

Tisztelt Autójogász!

Vásároltam 2008 májusában egy utánfutót 150 000 Ft-ért. Mivel fizikai munkás vagyok, nem keresek valami bőségesen, így megegyeztünk az eladóval, hogy 100 000 Ft kifizetése után elhozhatom az utánfutót, a fennmaradó tartozás kifizetése után pedig átíratom. Hogy addig is használni tudjam, írtunk egy kölcsönadási szerződést, és hogy én is kibiztosítva lássam a pénzem, egy adásvételi szerződést is, de a törzskönyvet nem kaptam meg. Minden rendben is volt addig a pillanatig, amíg az eladó azzal a követelésével nem élt felém, hogy adjam Neki oda a rendszámot (ami nem történt meg), mert kommunális adótartozása fejében az önkormányzat lefoglalta az addigra már teljesen kifizetett utánfutót. Én a lábamat a nyakamba véve rohantam az illetékes önkormányzathoz, hogy az utolsó részletet is kifizetve átírassam az immár az én tulajdonomnak gondolt utánfutót, mikor is közölte velem az ügyben eljáró adóhatóság egyébként segítőkész ügyintézője, hogy nem írathatom át, mert már a jogerőre emelkedett lefoglalás megtörtént, nem tehet az ügyben semmit és én se fizessek több költséget utána, mert csak elveszik a pénz. Az eladó arra hivatkozik, hogy miért nem írattam át a vásárlást követően, holott megegyeztünk vele, sőt Ő ajánlotta fel ezt a megoldást. Egyébként törzskönyv nélkül nem is lehetett volna. A tartozása kifizetése irányában pedig egy csepp hajlandóságot sem mutat. Az önkormányzatnál azt mondták,hogy az eladás időpontjában ő már pontosan tudott a lefoglalásról, ami ellen nem is fellebbezett, inkább eladta. Szeretném a segítségüket kérni, hogy mit tegyek illetve mit javasolnak, mert teljesen tanácstalan vagyok. A polgári per nem tudom, hogy eredményes lenne-e, hisz azt a pénzt se - már amennyiben kedvező ítélet születne - fizetné ki nekem és még több pénzem bánná. Most van az udvaromban egy utánfutó, amit kifizettem, de nem tudok használni, mert állítólag körözés alatt áll. Segítségüket előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ön jól látja a helyzetet, ebben csak megerősíteni tudom. Az eladó egy lefoglalás alatt álló utánfutót adott el Önnek, a lefoglalásról nem tájékoztatta. Ön kifizette a vételárát, de nem használhatja, csak a pénz visszakövetelése marad. Először peren kívül célszerű az eladót felszólítania, hogy a vételárat adja vissza, ha ez nem jár eredménnyel a bírósághoz kell fordulnia. Ez Önnek macera és további költség, bizonytalan, hogy mikor jut a pénzéhez, van-e valamilyen vagyona még az eladónak, amiből esetleg egy végrehajtási eljárás során megtérülne az Ön kára. Ha nem pereli be, elbúcsúzhat a pénzétől és ez az alak és a hasonlóak tovább fogják űzni ezt az ipart.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ellopták az autómat én meg kapom a pótdíjat

2009. január 31., 23:09 Módosítva: 2009.01.31 23:09

Tisztelt Autójogász!

2009. január 3-án ellopták az autómat. Az Autópálya Zrt. pótdíj fizetésére kötelez, mert aznap matrica nélkül használták az M3-ast az autótolvajok. Mi akkor a teendő, ha nem vagyok hajlandó fizetni?

Tisztelettel:

P. Ildikó

Tisztelt P. Ildikó!

A díjfizetés elmulasztása esetén az autópályák használatáról szóló rendelet szerint a jármű üzembentartója köteles a pótdíjat megfizetni. Azt teheti, hogy a jármű ellopásáról felvett rendőrségi jegyzőkönyvet megküldi az autópálya Zrt-nek és kéri, hogy erre tekintettel töröljék a bírságot. Minél hamarabb vegye fel velük a kapcsolatot, mert ha a jegyzőkönyvet nem fogadják el és átlépi a 15 napot, sokszorozódik a pótlék mértéke.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

B10-ből A00-ba

2009. január 31., 23:01 Módosítva: 2009.01.31 23:01

Tisztelt Autójogász!

1992 óta van jogosítványom, és azóta is balesetmentesen vezetek. Kötelező biztosításom is évek óta B10-es bónuszfokozatú. 2008. január 1-től váltottam biztosítót, mert előzőleg az Allianz-Hungária Biztosító tarifáját magasnak találtam. Így választásom az AEGON Biztosító lett. 2008 november elején biztosítóm kiértesített arról, hogy 2009. éves bónusz besorolásom továbbra is B10. Sajnos volt egy hosszadalmas egészségügyi problémám októberben-novemberben, egy műtét miatt trombózist kaptam. A bajt még tetézte, hogy munkáltatóm betegállomány alatt felmondott, és december elejéig semmilyen jövedelmet nem kaptam. De mikor számlámra érkezett a pénz, az volt az első, hogy minden befizetésemet rendezzem. Így december 5-én és 8-án be is fizettem a kötelező biztosításomat, azaz le voltam rendezve 2009. március 31-ig. Igen ám, de Biztosítóm egyoldalúlag felbontotta a szerződésemet, és számomra kedvezőtlenül, EGYOLDALÚLAG A0-ra módosította a 2008. évemet. Díj nemfizetésre hivatkozik, holott bemutattam az összes csekkemet, melyet tudomásul sem vett. Januárban viszont visszaküldte nekem minden értesítés nélkül befizetett (2008. IV, 2009. I. negyedéves) csekkjeimet. Kértem a Biztosítómtól választ, de ők azt írták, hogy nincs érvényes szerződésem. Hogy lehet az, hogy egyoldalúan, minden értesítés nélkül szerződést bontott a AEGON Biztosító? Hiszen semmilyen káreseményem nem volt 2008-ban! Hogy lehet az, hogy egyoldalúan, önkényesen visszavesz B10-ről A0-ra? Melyik biztosítónál köthetek biztosítást 2009-re, az eredeti, B10-es bónuszbesorolással? Milyen jogorvoslattal élhet egy átmeneti nehézséggel küzdő, de becsületesen fizető állampolgár ilyen esetben? Úgy gondolom, semmi sem indokolhatja ezt lépést a Biztosító részéről. Egyáltalán visszakaphatom a B10-es bónuszfokozatot, ha nem a saját hibámból jött létre esetleges késedelmes fizetés? Más korrekt biztosító ilyen esetben késedelmi kamatot számít fel, nem pedig egyoldalúan bont vagy módosít szerződést. Sajnos az AEGON elzárkózik minden olyan segítségtől ami esetlegesen egy adminisztrációs hiba miatt jött létre. Értesítést adott novemberben a 2009. évi B10-es besorolásról, decemberben figyelmen kívül hagyta befizetéseimet, és egyoldalúan módosított A0-ra. Bevallom őszintén, ilyen feltételek mellett nem vagyok hajlandó biztosítást kötni Velük. Hogyan kaphatom vissza 2009-re a jogosan járó B10 bónuszbesorolásomat?

Válaszukat köszönöm.

U. Gyula

Tisztelt U. Gyula!

Nem egyedi jelenségről van szó, több bónuszfokozat vész el így, mint baleset során. Az erről szóló kormányrendelet semmilyen méltánylási lehetőséget nem ad. A díjat határidőre meg kell fizetni, aki ezt nem teszi meg, annak a biztosítása "díjnemfizetéssel" megszűnik, A00-ba kerül és köteles ugyanannál a biztosítónál leszerződni, ahol a biztosítása megszűnt. A biztosítás tehát a kormányrendelet alapján ilyenkor jogszerűen megszüntethető, ez nem számít egyoldalú szerződésmódosításnak. Megértem a bosszúságát, de sajnos már nem tehet semmit. Még a biztosítókat felügyelő PSZÁF-nak is az az álláspontja ezzel kapcsolatban, hogy biztosítottnak az érdeke, hogy engedményt kapjon a díjból és neki kell gondoskodnia a csekkek időben történő befizetéséről. Még akkor is ez a helyzet, ha a biztosító elfelejt csekket küldeni, mert pl. évváltás van és sok a dolga, vagy a csekk elveszett a posta útvesztőjében. Sajnos megtehetik ezt nálunk a biztosítók, és amíg követelhetnek teljes díjat, miért érnék be kevesebbel? Levelében azt is írja, betegállomány alatt felmondtak Önnek. Felhívom a figyelmét, hogy ha Ön munkaviszonyban állt és betegállományba ment a betegsége miatt, a munkáltatója jogszerűen nem mondhat fel, ezzel kapcsolatban érdemes volna konzultálnia egy ügyvéddel!

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Keveselljük a biztosító ajánlatát

2009. január 31., 22:52 Módosítva: 2009.01.31 22:52

Tisztelt Autójogász!

Taxis bátyám autója közlekedési balesetben totálkárosra tört. Casco-ja nem volt. A balesetet a másik autó vezetője okozta, aki a stop táblát nem vette észre és megállás nélkül belerohant a taxiba, bátyám 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A biztosító szerint az ügy hosszabb ideig is elhúzódhat. A kárt okozó biztosítója által felajánlott összeget kevésnek találjuk. Szeretném megtudni, milyen fellebbezési lehetőségeink vannak, illetve érdemes-e jogi képviselőt fogadni egy ilyen látszólag egyértelmű helyzetben?

Válaszukat köszönöm.

B. Klára

Tisztelt B. Klára!

A biztosító döntése ellen nem lehet fellebbezni, de a követelést bírósági úton lehet ehelyett érvényesíteni. A követelés nagyságrendje miatt érdemes jogi képviselőt fogadni, aki a helyzet pontos ismeretében biztosan hasznos tanácsokat fog adni arra vonatkozóan, hogy milyen jellegű károkat lehetne követelni a baleset okozójától és a biztosítótól.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nagyapa autóját az unoka vezette

2009. január 31., 22:44 Módosítva: 2009.01.31 22:44

Tisztelt Autójogász!

Az interneten böngészve találtam rá erre az oldalra, amely során egy éppen aktuális kérdésre kerestem a választ. Néhány napja apósom kapott egy ajánlott levelet gyorshajtás miatt és benne egy 30000ft-ról szóló csekket. A személyautót, mint az később kiderült nem ő vezette, hanem az unokája. Az autó az apósom tulajdonában van. Kisnyugdíjas lévén nagyon nagy terhet jelentene ez az összeg befizetése. Segítségét szeretném kérni, mi ilyenkor a teendő? Van-e lehetősége arra hivatkozni, hogy az adott pillanatba nem ő vezette az autót?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Nincs ilyen lehetőség. A közigazgatási bírság lényege az, hogy az üzembentartó, illetve a megfelelő dokumentálás mellett a gépjárművet használatra átvevő személy felel azért, hogy az általa üzemeltetett, illetve használt gépjárművel a közlekedési előírások betartásra kerüljenek. A nagyapa tehát nem mentheti ki magát, ő fizeti ki a bírságot, de a csekkel bemehet a postára az unoka is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nincs jogorvoslati lehetőségem?

2009. január 31., 22:35 Módosítva: 2009.01.31 22:35

Tisztelt Autójogász!

Január 15-én jogerősen elítéltek ittas vezetésért. 80ezer Ft pénzbírságot kaptam, mellékbüntetésként 22 hónapra vezetéstől eltiltottak. Ezeket megértem de: a végzés elleni jogorvoslati jogot a Be. 595. § (4) bekezdése zárja ki. Ezt nem értem, ez mit jelent. Semmilyen módon nem folyamodhatok, a mellékbüntetés csökkentéséért?

Tisztelettel:

János

Tisztelt János!

A Be. 595. § (4) bekezdése a halasztás és a részletfizetés engedélyezésének egyik eljárási szabálya. Eszerint a pénzbüntetés, a pénzmellékbüntetés, a rendbírság és az államot illető bűnügyi költség tekintetében a halasztás, illetőleg a részletfizetés engedélyezése tárgyában hozott határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. Tehát Ön kapott egy büntetést, amire vagy halasztást vagy részletfizetést kért, erről döntött a Bíróság, és ez ellen a döntés ellen nem lehet már fellebbezni. Ezt megelőzően a bírságról és eltiltásról kapnia kellett egy másik határozatot, mely biztosított fellebbezési lehetőséget. Ezt Ön vagy kimerítette, vagy nem élt vele, hanem részletfizetést vagy halasztást kért.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyerekünkre íratnánk az autót

2009. január 31., 22:17 Módosítva: 2009.01.31 22:17

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy kiskorú gyermek lehet-e autó tulajdonos! Mert válunk és ami közös tulajdonban van azt nem szeretnénk elosztani hanem a gyerekekre íratnánk!

Köszönöm válaszát!

A-né

Tisztelt A-né!

Ennek semmi akadálya, de meg kell fontolni azt is, hogy a gyermek nevére átírásnak költségei vannak, 12000 Ft törzskönyv és új forgalmi, valamint az illeték köbcentinként 18 Ft. Másrészt, ha a kiskorú gyermek nevére kerül, a szülők utána szabadon nem adhatják el, bármilyen okból is tennék (anyagi probléma lép fel, vagy jobbra cserélnék a járművet), be kell szerezni hozzá a gyámhatóság értékbecslésen alapuló hozzájárulását is, és a kapott vételárról megint csak a gyámhatóság felé el kell számolniuk. Persze az utóbbira csak akkor kell tekintettel lenni, ha a gyermek még kicsi, tehát a nagykorúsága nem egy-két év múlva következik be. Nem feltétlenül kell tehát az autót 10-15 évre bebetonozni a kiskorú gyermek tulajdonába, de jogi akadálya nincs.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nehezemre esne kifizetni?

2009. január 31., 22:07 Módosítva: 2009.01.31 22:07

Tisztelt Autójogász!

Gyorshajtás miatt kaptam egy 40e Ft-os csekket, de nehezemre esne kifizetni. Ezért kérdezném, hogy van-e olyan lehetőség, hogy közmunkával kiváltsam ezt a büntetést? Ha lehetséges, akkor mi ennek a menete? Jár-e valami plusz költséggel a "kérelem"?

Üdvözlettel:

Norby

Tisztelt Norby!

Közmunkára váltani nem lehet, de ha bead egy részletfizetési kérelmet 5000 Ft_os illetékbélyeggel felszerelve, talán engedélyezik, hogy ne egyszerre kelljen befizetnie ezt az összeget, hanem részletekben. A kérelmében ehhez részletesen le kell írnia a jövedelmi, szociális, családi viszonyait.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Közigazgatási bírság 60 napon túl

2009. január 31., 22:01 Módosítva: 2009.01.31 22:01

Tisztelt Autójogász!

Kérdezni szeretném, hogy augusztus 20-án gyorshajtás miatt bemértek, de a bírságot csak november végén küldték, levelet viszont 10. 24.-ére dátumozták, közben nem kaptam semmi felszólítást, ilyen esetben be kell-e fizetnem, mert úgy tudom a közigazgatási bírságot 60 napon belül kell elindítani.

Tisztelettel:

KM

Tisztelt KM!

A közlekedési törvény arról rendelkezik, hogy a közigazgatási bírságot a hatóság 60 napon belül szabja ki. A hozzánk e témában tömegesen érkező levelekből látszik, hogy ezt a határidőt a rendőrség képtelen betartani. Ettől függetlenül a bírságot be kell fizetni, a törvény nem rendelkezik sem jogvesztésről, sem elévülésről. Ezzel szemben a közterületen létesített, illetőleg kijelölt várakozóhelyen a közút kezelője a jogosulatlan úthasználat időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el. Sokan összekeverik a két dolgot, ez utóbbi szabály azonban a közlekedési bírságra vonatkozó eljárásra nem érvényes.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lassan letelik 6 hónap

2009. január 31., 21:48 Módosítva: 2009.01.31 21:48

Tisztelt Autójogász!

Férjemet augusztusban lefényképezték gyorshajtásért. Azt szeretném megtudni, ha letelik a 6 hónap, akkor is be kell fizetni a bírságot, mert még nem kaptunk csekket.

Köszönettel:

Tóthné

Tisztelt Tóthné!

A szabálysértési eljárásnak van 6 hónapos elévülési ideje, ha ez letelik úgy, hogy közben semmilyen eljárási cselekményt nem végez a rendőrség, akkor a szabálysértési eljárást megúszták. Ha a sebességtúllépés mértéke alapján bekerültek a közigazgatási bírsággal sújtandó kategóriába, ott ez nem számít. A határozatot 60 napon belül kell ugyanis meghozni, de jelenleg akkor sincs semmi, ha a hatóság ezt a határidőt túllépi.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Környezetkímélő jármű terhei

2009. január 31., 21:40 Módosítva: 2009.01.31 21:40

Tisztelt Autójogász!

2002 évjáratú 2.2 benzin-gáz üzemű személygépkocsi vásárlása előtt állok. Tudomásom szerint 2004 ben volt 50%-os súlyadó kedvezmény a gázüzemű gépkocsikra. Kérdésem: A jelenleg érvényes jogszabályok elismerik e valamilyen formában, ha az ember környezetkímélő gépkocsit vásárol? (teljesítményadó, illeték, biztosítás stb. kedvezményei?)

Köszönettel:

D. Péter

Tisztelt D. Péter!

Hát ez sajnos régen volt. 2009-ben csak a tehergépjármű, autóbusz és nyergesvontató kaphat a környezetvédelmi besorolására tekintettel adókedvezményt. Személygépkocsira már csak a súlyos mozgáskorlátozottak érvényesíthetnek kedvezményt. Illetékfizetésnél és a biztosításnál sem bír jelentőséggel, hogy jobban kíméli a környezetet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Eladtuk Bogárhátunkat

2009. január 31., 21:35 Módosítva: 2009.01.31 21:35

Tisztelt Autójogász!

1969-es évjáratú Bogárhátúnkat az elmúlt évben 2008. 04. 24) eladtuk. Kaptunk egy gépjárműadóról szóló elmaradást, de az autó nem volt használva. Kötelesek vagyunk fizetni úgy is, hogy nem használtuk, csak azért, mert a nevemen volt?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ha a nevén volt a gépkocsi, és nem használták, de nem is volt a forgalomból ideiglenesen kivonva, akkor az adót meg kell fizetni. Azt ugyanis utólag már senki nem tudná ellenőrizni, hogy járt-e a gépkocsi a forgalomban. Ha nem akarják használni a gépjárművet, ideiglenesen 1500 Ft eljárási díj ellenében kivonják a forgalomból, és így megtakaríthatják az adót és a biztosítási díjat is (ha a forgalomból kivonást az adóirodában és a biztosítónál bejelentik) Ha a kivonás nem történt meg, kötelesek kifizetni az elmaradást.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Megcsúsztam, felborultam

2009. január 31., 21:21 Módosítva: 2009.01.31 21:21

Tisztelt Autójogász!

Sajnos meg csúsztam a múlt héten az autómmal és felborultam. Csúszós volt az út, amit nem vettem észre. Az autó totál káros lett. A megengedettnél alacsonyabb sebességgel vezettem az autót! Az a kérdésem, hogy csak engem lehet felelőségre vonni a kárért vagy az út fenntartókat is, ha nem volt a megfelelő csúszásmentesítés?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Nem tartom valószínűnek, hogy az út kezelőjét emiatt felelősségre lehessen vonni. Nem egy hónapok óta díszelgő kátyúról van szó ugyanis, hanem egy hirtelen bekövetkező időjárási problémáról, amit az út kezelője nem tud azonnal mindenütt megoldani. Erre van többek között kitalálva az útviszonyoknak megfelelő vezetés kötelezettsége.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mennyit tölthetek autó nélkül

2009. január 31., 21:14 Módosítva: 2009.01.31 21:14

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem a következő: ha eladom az autómat, mennyi időt "tölthetek" autó nélkül hogy a besorolásom megmaradjon?

Előre is köszönöm.

T. Attila

Tisztelt T. Attila!

Ha a kedvezőbb besorolású gépjármű szerződése érdekmúlás miatt megszűnik, akkor a megszűnt szerződésen megszerzett bonus osztályba sorolás a szerződés megszűnését követő nappal bármely, ugyanazon gépjármű-kategóriába tartozó gépjárműre (személygépkocsi, motorkerékpár, autóbusz, tehergépkocsi, vontató, mezőgazdasági vontató) az adott üzemben tartó által kötött, hatályban lévő szerződésre érvényesíthető. Az új szerződés besorolása kizárólag A00 lehet, ha az előző szerződés érdekmúlás miatt (eladás), de az új szerződés kötését megelőzően két éven túl szűnt meg. Magyarul Ön a szerződés megszűnésétől számított két évet tölthet autó nélkül.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Rovatok