Totalcar Vakbarát Hírportál

  10 évig volt autóm

  2008. augusztus 31., 12:48 Módosítva: 2008-08-31 12:48
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Jelenleg nincs autóm, de 10 évig volt és elértem a bónusz 8-at. Kérdésem az lenne, hogy meddig él a b8-as kategória autó nélkül?

  Köszönettel:

  S. Zoltán

  Tisztelt S. Zoltán!

  A biztosítási szerződést érdekmúlással történő megszűnését követő 2 évig él a bónusz, addig viheti át másik autóra. Ha biztosítása díjnemfizetéssel szűnt meg, a bónusz besorolás azonnal elvész, ilyenkor csak a málusz marad meg.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Nem fizet a biztosító

  2008. augusztus 31., 12:44 Módosítva: 2008-08-31 12:44
  0

  Tisztelt Autójogász!

  2007. augusztus elején egy hölgy a parkolóban beletolatott az addig sérülésmentes 2004-es VW Passatomba, a kárt elismerte, együtt bementünk a Köbe Területi képviseletére, Miskolc, Szentpéteri kapu 80. Mivel a kárszakértő nem volt bent az irodában, az adatlap kitöltése után adtak egy terminust 2007. 08. 06-ra. Szlovákiában lakom, a kocsim szlovák rendszámú. Miskolc - Rimaszombat 80Km 2x alkalmanként. A megadott időpontban a kárfelmérés megtörtént. A javítás folyamán kiderült, hogy megsérült a jobb ajtótükör motorikus része így újra leutaztam Miskolcra, hogy ezt a kárrészt is bevezessék a jegyzőkönyvbe. A komplett javítás után (2007. 10. 19) elküldtem a hivatalos számlát, úgy postán mint elektronikus levél formában is a Köbe miskolci irodájába a megfelelő számlaszámokkal. Több alkalommal érdeklődtem a miskolci irodában, hogy hol késik a kártérítés összege, ahol utoljára azt a választ kaptam, hogy nem tudnak segíteni, mert a teljesítés az AVUS hatáskörébe tartozik és adtak egy telefonszámot, amelyen soha senki nem volt illetékes az engem érintő ügyben! Ezzel kapcsolatban kérem a tanácsát. Minek fizetni a kötelező biztosítást Magyarországon ha a biztosító "Köbe " nem fizet, vagy csak külföldre nem fizet?

  Tisztelettel:

  K. László Szlovákia

  Tisztelt K. László!

  Sajnos a károkozó hölgy által választott biztosító egyike azoknak a társaságoknak, melyekre a hozzánk eljutott információk szerint ez a gyakorlat jellemző. Tanácsom: 1.) bombázza panaszlevelekkel a különböző felügyeleti szerveket: Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Ügyfélszolgálat Levélcím: 1535 Budapest, 114., Pf.: 777., Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-magyarországi Regionális Felügyelősége 3301 Eger, Pf. 81., vagy Miskolci kirendeltsége 3501 Miskolc, Pf. 589., 2.) fogadjon egy helyi ügyvédet.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Éles csattanás hallatszott, majd megállt

  2008. augusztus 31., 12:40 Módosítva: 2008-08-31 12:40
  0

  Tisztelt Autójogász!

  A következőkben szeretném kérni a segítségét. Az édesapám vásárolt egy 15 éves használt Audi 80 1,9 TDI típusú személygépkocsit. A vásárlást követő 3. napon a gépkocsi motorteréből éles csattanás hallatszott, majd megállt. Mivel a gépkocsi még át sem volt íratva a saját nevére, ezért nem igazán tudjuk, hogy mit is tegyünk. Az autókereskedő elzárkózik mindenféle tárgyalástól, holott véleményünk szerint ez egy ún. rejtett hiba, amelyért még neki kellene a felelősséget vállalnia. Most se autó, se pénz tipikus esete forog fent. A gépkocsit még szerelőhöz sem vittük, hiszen nem akarjuk magunkat feleslegesen költségekbe verni.

  Segítségét előre is köszönöm.

  Cs. Zsolt

  Tisztelt Cs. Zsolt!

  Szerelőhöz azért el kellene vinni, mert addig nem tudnak továbblépni, amíg nem tudni mi a hiba oka. Ha egy használt járművet vásárolunk, akkor az eladó a használatra alkalmasságért vállal szavatosságot, legalább fél évig működnie kell az autónak. Jelentősége van azonban annak, hogy mit írtak alá a szerződésben és mennyit fizettek a gépkocsiért, a piaci árhoz képest lényegesen olcsóbban vették-e. Ha egy olyan típusú rejtett hiba következik be, a használatra alkalmasságot nagymértékben korlátozza, vagy kizárja, az autót visszaadhatja vagy árleszállítást kérhet. Arra viszont számítson, hogy ilyenkor a kereskedő nem fogadja tárt karokkal, ne hagyja magát lerázni.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  A vétkes sofőr helyett kellett fizetnem

  2008. augusztus 31., 12:35 Módosítva: 2008-08-31 12:35
  0

  Tisztelt Autójogász!

  2006. 02. 23-án kaptam egy ajánlott levelet a Magyar Biztosítók Szövetsége Gépjármű Kárrendezési Irodától, hogy miért is, röviden felvázolom. Volt egy gépjármű, aminek a forgalmi engedélyében nem tulajdonosként voltam bejegyezve, hanem üzembentartóként, ebben az időszakban az általam üzemeltetett gépjárműre érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződésem nem volt, és ebben az időszakban egy általam nem ismert személy az (autómmal) balesetet okozott! A balesetben személyi sérülés nem történt, ámde keletkezett egy 200.000 Ft-os gépjármű káresemény! A baleset okozója egyértelműen az általam üzemben tartott gépjármű sofőrje volt, aki mellesleg vezetői engedéllyel sem rendelkezett. Ezek után a vétkes balesetet okozó sofőrre terhelte rá a MABISZ a keletkezett kár összegét, és annak az eljárási illetékét, de mivel a vétkes sofőr ennek nem tett eleget, így a MABISZ rám mint üzembentartóra hárította az összeg rendezését. Mindezek folyománya az lett, hogy a MABISZ-tól kérvényeztem egy részletfizetési lehetőséget, hogy rendezhessem a nem általam okozott gépjárműkárt, és a MABISZ megállapított egy bizonyos összeget 19 hónapos futamidőre annak törvényes kamataival, amit én a napokban rendeztem a társaság felé. Kérdésem az lenne hogy ebben az esetben a más által okozott, de általam kifizetett kár összegét jogosan követelhetem-e a baleset okozójától? Ha igen, akkor milyen úton tehetem ezt meg? Válaszukat előre is tisztelettel megköszönve!

  Tisztelettel:

  B. István

  Tisztelt B. István!

  Ajánlott levélben, írásban fel kell szólítania a károkozót a kár megtérítésére. A felszólításban ki kell mutatni, mennyit fizetett be helyette, a MABISZ-szal és egyéb hatóságokkal, hivatalokkal folytatott telefonálása, levelezése, utazása mennyibe került és ennek a végösszegét kell tőle követelni. A követelés kifizetésére határidőt kell biztosítani. Ha a károkozó nem fizeti meg a követelt összeget a megadott határidőig, akkor keresetet kell benyújtania a bírósághoz. A keresetben megfogalmazza, mi történt, ebből Önnek milyen kára keletkezett és kéri a bíróságtól, hogy kötelezze ennek megtérítésére a károkozót. A bírósághoz benyújtandó keresetlevélhez csatolnia kell bizonyítékait: a biztosítós levelezés és a befizetett csekkek másolatát.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Vitatéma a bírságolás

  2008. augusztus 31., 12:29 Módosítva: 2008-08-31 12:29
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Érdekelne, ha valaki 64-gyel megy lakott területen azt nem büntetik meg, mert 65-75 km/óráig 30.000 a büntetés? Baráti körben ez vitatéma.

  Köszönöm válaszát:

  Zsó

  Tisztelt Zsó!

  64-nél a közigazgatási bírságot nem szabják ki, de a szabálysértési eljárást lefolytatják és aszerint, tehát a szabálysértésekről szóló rendelet szerint fogják megbírságolni. Gyorshajtás esetén ha kiszabható a közigazgatási bírság, (jelen esetben 65 km/h felett) azt fogják csekken kiküldeni, de mellette lefolytatják a szabálysértési eljárást is, annak szankcióit is alkalmazzák, csak a szabálysértési bírságot ússza meg az elkövető, mivel egy másik magasabb összegű bírságot már kapott.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Lakcímváltozás adóvonzatai

  2008. augusztus 31., 12:22 Módosítva: 2008-08-31 12:22
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Ez év január 09-én megváltozott a lakcímem. Másik városba költöztem. A kérdésem az lenne, hogy az ez évi gépjárműadót hová kell megfizetnem. Az új címem szerint illetékes Önkormányzatnak?

  Köszönettel:

  Levélíró

  Tisztelt Levélíró!

  A 2008-as adót a régi lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóságnak kell megfizetni. Jövő év január 1-től adózik a jelenlegi lakóhelyén.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Lefoglalták a balesetet szenvedett motorom

  2008. augusztus 31., 12:03 Módosítva: 2008-08-31 12:03
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy volt egy közúti balesetem, amiben motorkerékpárral haladtam védett úton és elém fordult egy személyautó. Megúsztam könnyű sérülésekkel. Aki vezette az autót nem rendelkezett jogosítvánnyal. Miután a rendőrök kiérkeztek, a sofőr elfutott. Ezek után a motoromat és az okozó autót is lefoglalták, és igazságügyi szakértőhöz vitték. A kérdésemre, hogy mikor kapom vissza a motort csak annyit mondtak hogy "talán" 1 hónap. Ez a lefoglalás jogos? Ezen kívül kinél tudom kártérítési igényem benyújtani azért, hogy nincs motorom? Az autón volt kötelező biztosítás, az nekem fizeti a káromat?

  Köszönettel:

  N. Zoltán

  Tisztelt N. Zoltán!

  A motorban keletkezett kárt a károkozó kötelező biztosítása fogja megtéríteni. Ha a károkozónak nem volt biztosítása, akkor a MABISZ Gépjármű Kárrendezési Iroda fizeti a kárt. A kötelező biztosítás által meg nem térült kárát közvetlenül érvényesítheti a károkozó felé. Fizetési felszólítás, majd annak eredménytelensége esetén bírósághoz fordulás ilyenkor a követendő út.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Bírságok útvesztője

  2008. augusztus 31., 11:57 Módosítva: 2008-08-31 11:57
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Átolvastam a május 1-étől érvényes új szabályokat, ám nem találtam arról tájékoztatást, hogy változott-e a jogosítvány gyorshajtás miatti bevonásának szabálya? Gondolok itt arra, hogy tudomásom szerint 100km/h alatti korlátozás esetén 50%-os túllépéstől, felette 30%-os sebességtúllépéstől a pénzbírságon felül automatikusan jogosítvány bevonás is járt. Az új szabályokkal kapcsolatban mindig csak a %-os túllépéstől függő büntetések összegéről van szó, a jogosítvány elvételéről nem. Érdekelne, hogy azért mert nem történt változás, vagy mert mostantól "csak" pénzbírság jár a gyorshajtásért?

  Válaszát előre is köszönöm!

  G. Z.

  Tisztelt G. Z.!

  A jogosítvány bevonás lehetőségét az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet tartalmazza. Eszerint a jogosítvány bevonása nem automatikus, hanem erre lehetősége van a hatóságnak a sebességkorlátozás jelentős túllépése szabálysértés elkövetése esetén, ami az Ön által is leír sebességtúllépéseknél valósul meg. Ez a szabály továbbra sem változott. Május 1-től létezik egy új bírságolási lehetőség, a közigazgatási bírság, hát egy ez ravasz dolog. Ez alól nem lehet kibújni a "hozzátartozóm vezette a kocsit, nem nevezem meg" gyakorlattal és magasabb fix összegű bírságokat lehet ez alapján kiszabni. Emellett azonban lefolytatják a hagyományos szabálysértési eljárást is, szabálysértési bírságot viszont nem szabhatnak ki, ha közigazgatási bírságot fizettettek. A jogosítványt azonban továbbra is elvehetik, és a büntetőpontokat is kiszabják. Tehát szabálysértési eljárás mindenképpen indul, szabálysértési bírság azonban nincs, ha ugyanazért a cselekményért a közigazgatási bírságot már kiszabták.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Osztrák lakcím és a súlyadó

  2008. augusztus 31., 11:49 Módosítva: 2008-08-31 11:49
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Szeretném megkérdezni, hogy kell-e fizetni fiamnak súlyadót, ha Ausztriában van bejelentett lakcíme és itthon nincs. Magyar rendszámú az autó.

  Tisztelettel:

  Gyönéné

  Tisztelt Gyönéné!

  Ha a gépjármű Magyarországon van forgalomba helyezve és belföldi rendszáma van, kiterjed rá a gépjárműadóról szóló törvény hatálya, azaz ez után a jármű után kell adót fizetnie a fiának. Ha a járművet nem használják, fél éves periódusokra ki lehet ideiglenesen vonni a forgalomból, ezt az okmányirodában intézhetik, a kivonást bejelentik az önkormányzati adóhatóságnál és a biztosítónál, így az adókötelezettség és a kötelező biztosítási díj fizetési kötelezettség szüneteltethető.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Illetéket fizet az üzembentartó

  2008. augusztus 31., 11:37 Módosítva: 2008-08-31 11:37
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Pár hónapja vásároltam egy autót. Tulajdonosként engem jegyeztek be, üzembentartóként édesapámat kértem bejegyezni. Az okmányirodában - illeték stb. befizetése után - bevezették a forgalmiba mindkettőt. Most édesapám az APEH-től kapott egy a kocsi után fizetett illeték (hengerűrtartalom alapján számított átírási illeték) felének befizetésére felszólító levelet. Kicsit utánanéztem, s kiderült, hogy 2008 január 1-jétől illetéket kell fizetni az üzembentartói jog megszerzőjének, amennyiben ez a szerzés ingyenesen történt." Itt kellene feltennem az első kérdést: Miért nem szóltak erről az okmányirodában az átíráskor? Erre nem várok választ. Nyilván automatikusan vélelmezték az üzembentartói jog megszerzését. A jövőben, ha új kocsit vásárolok és tanúkkal alátámasztott irattal igazolom, hogy apám 5 Ft-ot fizetett az üzembentartói jog megszerzéséért, akkor nem kell tizenpárezer Ft illetéket fizetnie? Van ebben az esetben az APEH-nek mérlegelési lehetősége, hogy a megjelölt 5 Ft arányos-e a megszerzett jogokkal/kötelezettségekkel, s az illetéket mégis kiszabhatja?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Levélíró

  Tisztelt Levélíró!

  2008. január 1-től illetéket kell fizetni a tulajdonjog szerzés mellett az üzembentartói jog megszerzéséért is. Korábban a haszonélvezeti jogot sorolta ide a törvény, ezt cserélte le a vagyoni értékű jog fogalomra. A vagyoni értékű jog magyarázatánál pedig beillesztette ebbe a halmazba az üzembentartói jogot is. Így ettől az időponttól illetékköteles az üzembentartói jog megszerzése is függetlenül attól, hogy ezért fizetett-e az üzembentartó ezért 5 Ft-ot vagy nem. Az okmányirodának nem feladata, hogy illetékfizetéssel kapcsolatban tájékoztatást adjon, bár az ott dolgozók megtehetnék, hogy a változásokra felhívják a figyelmet. A módosításra azért került sor, mert sokan visszaéltek az üzembentartói jog szerzés lehetőségével, ezt illetékelkerülési célból vették igénybe, holott az autót tulajdonképpen megvették. "Az üzembentartói jognak a vagyoni értékű jogok közé történő felvételét az indokolja, hogy számos esetben a gépjármű vagyonszerzők a vagyonszerzési illeték alól oly módon bújnak ki, hogy a megszerzett gépjármű vonatkozásában nem tulajdonosként, hanem csupán üzembentartóként lesznek feltüntetve. A jog értékének megállapítása a vagyoni értékű jog értékének megállapítására irányadó szabályok szerint történik" - szól a törvénymódosítás nem hivatalos indokolása. Szépséghibája a dolognak, hogy most így azok is fizetnek, akik nem ügyeskedésből, illeték kikerülési célból lettek üzembentartók, hanem családi viszonyaikban rejlő egyéb okokból.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Autót cserélünk

  2008. augusztus 31., 11:21 Módosítva: 2008-08-31 11:21
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Az autónk 30 éves lesz, 3 hét múlva lejár a műszaki vizsgája. Kb. 50 000 Ft lenne rá újra a vizsga + javítás... Mivel a nagypapám meghalt és a házát kb. 1-2 hónap múlva eladjuk, szerettünk volna másik autót venni. Ebben az esetben, ha nem vizsgáztatjuk le a régi autót, hanem várunk és veszünk másikat a bónusz elveszik, vagy átvihető? Ha mégsem tudunk másik autót venni, a régit levizsgáztathatjuk pár hónap szünet után úgy, hogy a bónusz megmaradjon?

  Köszönettel:

  Kata

  Tisztelt Kata!

  Ha nem vizsgáztatják le és a forgalomból végleg kivonják és ezt követően megszüntetik a biztosítás fizetését, a biztosítási szerződés érdekmúlással szűnik meg, ebben az esetben a bónusz 2 éven belül átvihető másik autóra. Ugyanez a helyzet, ha a gépkocsit eladják, a szerződés érdekmúlással szűnik meg és a bónusz 2 évig átvihető. Ha mégsem vesznek másikat, a régit pedig most nem tudják levizsgáztatni, akkor azt is lehet tenni, hogy ideiglenesen kivonatják a forgalomból, ez fél év haladékot jelent. Az ideiglenesen kivonásról szóló határozatot be kell mutatni a biztosítónál, ebben az esetben a kivonás idejére a díjfizetés szünetel. Az ideiglenes kivonás időtartamának lejárta után újból jelentkezni kell a biztosítónál és a díjat fizetni kell tovább, ha a járművet levizsgáztatják és forgalomba helyezik. Ha pedig ez alatt a fél év alatt eldől, hogy végleg kivonatják a forgalomból vagy eladják, akkor ezt kell bejelenteni a biztosítónak és a szerződés érdekmúlással megszűnik. A lényeg tehát az, hogy a biztosítási szerződés megszűnésének oka az érdekmúlás legyen és ne a díjnemfizetés, érdekmúlás esetén a bónusz két évig átvihető másik autóra, díjnemfizetés miatti megszűnés esetén a bónusz elveszik.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Törött a sérülésmentes autó

  2008. augusztus 31., 11:07 Módosítva: 2008-08-31 11:07
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Nemrég, 1 hónapja vásároltam egy használt Opel combot hitelre. E héten elvittem szervizbe, mert sírt az ékszíj és a generátor sem volt rendben. Felhívtam a szerelőt, aki közölte, amit kértem, az kész (olajcsere, vezérműszíjcsere). De ennél nagyobb a gond! Észrevételei szerint az autó törött volt és el van hajolva a hűtőtartó, a vízpumpa és a blokk meg van repedve. Felhívtam a kereskedést, a jó embert túlzottan nem érdekelte a dolog. A szervizes mondta, ha gondolom, lefényképezi a dolgokat az autón. Mit tehetek ilyenkor? Amikor veszek egy sérülésmentes autót és ilyen dolgok derülnek ki róla! És e dolgok miatt lazultak le az autó alkatrészei. Én fizessem ki azt, amit nem én tettem az autóval!??

  Tisztelettel:

  K. Fecó

  Tisztelt K. Fecó!

  Attól függ mit tartalmaz az adásvételi szerződés, pl. benne lehet, hogy a vevő a megtekintett állapotban veszi meg a járművet és semmiféle követelést nem támaszt a továbbiakban. Ez esetben nem sok keresnivalója van az eladónál. Ha a piaci árnál jóval olcsóbban vette meg, akkor vállalta annak a kockázatát, hogy nem hibátlan a megvásárolt jármű. Ha normál piaci áron vette meg és nincsenek Önt korlátozó rendelkezések a szerződésben akkor fordulhat a kereskedőhöz és pl. árleszállítást kérhet erre hivatkozással. Készíttessen fényképet, kérjen árajánlatot a javításra és ennek birtokában ne telefonon, hanem személyesen keresse meg a kereskedőt vagy ajánlott levélben, írásban forduljon hozzá. Ha nem tudnak megegyezni csak a bírósági út marad.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Ittas vezetés, bevont jogsi

  2008. augusztus 31., 10:55 Módosítva: 2008-08-31 10:55
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Lenne egy kérdésem egy fontos ügyben, ha lenne szíves válaszolni, nagyon megköszönném. Áprilistól fel van függesztve a jogosítványom ittas vezetés miatt. Másfél évre függesztették fel (2.08 ezrelék alkohol volt a véremben). A kérdésem az lenne, hogy mit lehet tenni az ellen, hogy minél hamarabb visszakapjam a jogosítványom, mivel vidéken lakom és Pestre járok 2 felsőfokú intézményre, édesanyámat is én viszem a munkahelyére, szóval jogsi nélkül igazából halott vagyok. Létezik valamilyen eljárás, amelynek az eredménye a büntetés enyhítése? Még az elején írtam egy kérelmet, de nem vagyok benne biztos, hogy elolvasták, mert leírtam ugyanezeket és mégis 1 év 6 hónapra függesztették fel a jogosítványomat, habár a pénzbírság szerencsére enyhe volt (15.000 Ft). Ha van valamilyen ötlete, nagyon szépen megköszönném.

  Tisztelettel:

  mTb

  Tisztelt mTb.!

  Biztosan elolvasták, amit kért, de ezek nem olyan indokok, ami alapján méltányosságot gyakorolhatnának. Méltányossági kérelmet most is előterjeszthet, de ezek alapján az indokok alapján továbbra sem számíthat kedvezményre, ezt az időtartamot mindenképpen jogosítvány nélkül fogja tölteni.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Csecsemő furgonban

  2008. augusztus 31., 10:47 Módosítva: 2008-08-31 10:47
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Egy ülés-soros furgonba be lehet ültetni csecsemőket, a menetiránynak háttal beköthető biztonsági gyermekülésbe?

  Köszönettel és tisztelettel:

  Barth C.

  Tisztelt Barth C.!

  Igen lehet, csak menetiránynak háttal lehet bekötni. A légzsákot, ha van, ki kell kapcsolni. Ha nem lehet kikapcsolni, a csecsemő nem utazhat a furgonban. Ha a menetiránynak háttal történő utaztatást a gyermek kinövi (kb. egyéves korára), már nem utazhat ott, csak akkor, ha elérte a 150 cm-t.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Örökölt jármű üzembentartói joggal

  2008. augusztus 31., 10:36 Módosítva: 2008-08-31 10:36
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Egy 1988-as Lada Samara üzembentartója vagyok 2006. február 17-e óta. Mivel az autó időközben teljesen leamortizálódott, 2007. 06. 29-én vonattam ki először ideiglenesen a forgalomból, ugyanis a tulajdonos sajnos időközben meghalt. Azóta félévente újítom meg ezt a kivonást, de most az örökösök lemondanak a javamra. Javaslatot kérnék Öntől, hogy én hogyan járnék a legjobban? /Az okmányirodában nem engedélyezték, hogy lemondjak üzembentartói jogomról. Ez a lépés Ön szerint jogos volt?

  Köszönettel:

  S-né Kasza Mónika

  Tisztelt S-né Kasza Mónika!

  Az üzembentartói jogról nem lehet lemondani, azt a tulajdonos adja és vonja vissza. Két lehetőség van, amiből választaniuk lehet: Az egyik, hogy miután az örökösök nevére kerül a jármű, ők visszavonják az üzembentartói jogát és a járművet kivonatják a forgalomból. A másik variáció az örökösök nevére kerül a jármű, és mivel eddig is Ön használta, ezt legalizálják azzal, hogy adásvételi szerződést kötnek rá, Ön ez alapján a nevére iratja és végleg kivonatja a forgalomból. Az előbbi esetben az örökösök viselik a kivonás költségét, második esetben Ön viseli az átírás, eredetvizsga és a kivonás költségét. Kétségkívül az örökösök olcsóbban el tudják intézni a kérdést, nekik pl. eredetvizsgát nem kell végeztetni, az öröklés ellen meg nem tudnak mit tenni. Így én ezt javasolnám, ha ezt az örökösök is vállalják és a kivonás költségeit pedig térítse meg a részükre.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Károkozás jogsi nélkül

  2008. augusztus 31., 10:31 Módosítva: 2008-08-31 10:31
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Jogosítvánnyal rendelkező kiskorú gyermekem átadta a volánt jogosítvánnyal nem rendelkező kiskorúnak. Kérdésem: jogosítvánnyal nem rendelkező kiskorú vagy a szülei kötelezhetőek e kártérítése amennyiben az autóban kár keletkezett az ő hibájából (árokba borult). Várom válaszát.

  Üdvözlettel:

  B. Kriszta

  Tisztelt B. Kriszta!

  Feltételezem, hogy mindkét gyermek 17 év körüli, tehát korlátozottan cselekvőképes. Kártérítésre kötelezhető a kárt okozó kiskorú, illetve ha ő jövedelemmel nem rendelkezik, akkor a szülei. A megtérítendő kár összegét valamilyen mértéki a károkozó illetve a szülei arra hivatkozással vitathatják, hogy a kár bekövetkeztében az ön gyermeke is közrehatott. Megegyezés kérdése, hogy a kárból mekkora részt vállal át a károkozó, egyezség hiányában ezt a bíróságnak kell eldönteni a konkrétumok ismeretében.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Gépjármű-kereskedelem

  2008. augusztus 31., 10:23 Módosítva: 2008-08-31 10:23
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Arra lennék kíváncsi, hogy magánszemélyként hány autót adhatok, illetve vehetek 1 évben ami még nem számít kereskedelmi tevékenységnek. PL: ha havonta behozok egy kocsit külföldről és azt kb. 2 hónap múlva továbbadom (esetleg haszonnal), ezt megtehetem-e mint magánszemély. Arra találtam már leírást, hogy ebben az esetben 25%-os adót kéne fizetnem a haszonból.

  Üdv:

  Péter

  Tisztelt Péter!

  Korlátozás nincs, ha a kapcsolódó közterheket, így az adót is kifizeti. Azon érdemes elgondolkodni, hogy hogyan éri meg jobban. Mivel az illetékbeszedést az APEH egyik főosztályává alakított illetékhivatal végzi, az adót ne felejtse el megfizetni, mert előbb-utóbb előveszik az aktáját. Adózás szempontjából jelentősége van annak, hogy az adóévben hány gépjárművet ad el és ebből mekkora jövedelemre tesz szert. Ha ugyanis az eladások rendszeresek, üzletszerűek, akkor nem az ingó vagyontárgy eladása utáni adózást kell választania, hanem az önálló tevékenységből származó bevétel utáni adózást, aminek mások a szabályai. Pl. bírósági döntés van arról, hogy az évi 5 autó vétele, felújítása és eladása, melyből az eladó 7 millió Ft haszonra tett szert, üzletszerűnek számít. A pontos adatok ismeretében szerintem konzultáljon egy könyvelővel vagy adótanácsadóval.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Traffipax

  2008. augusztus 31., 10:15 Módosítva: 2008-08-31 10:15
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Az lenne a kérdésem, hogy lefényképeztek az M7-esen 100-as táblánál 150-nel. A kocsi nem az én nevemen van, hanem az édesanyámén, viszont neki nincs jogosítványa. Mire számíthatok?

  Üdv:

  Levélíró

  Tisztelt Levélíró!

  Édesanyja kapja a közigazgatási bírságról szóló határozatot, mely alapján 40.000Ft-ot kell befizetnie az 50%-os sebességtúllépés miatt. Ezzel párhuzamosan szabálysértési eljárás is indul, melynek során édesanyjának nyilatkoznia kell, hogy a járművet ki vezette. Ha a tanúvallomást megtagadja, akkor büntetőpontot már nem tudnak kiszabni.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Költözés és a súlyadó megfizetése

  2008. augusztus 2., 17:05 Módosítva: 2008-08-02 17:05
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Eddig mint budapesti lakos, a XXII. kerületi önkormányzathoz fizettük a súlyadót, de e hónap közepén elköltöztünk vidékre, a lakásunkat eladtuk, viszont kaptunk egy csekket az önkormányzattól, hogy oda fizessük a súlyadót, és azt az információt kaptuk, telefonon, hogy év közben nem lehet máshová átíratni az autót, és kötelesek vagyunk nekik kifizetni az egész évi súlyadót. A kérdésem az lenne, hogy jogos-e a követelésük.

  Köszönettel:

  T. Zoltán

  Tisztelt Levélíró!

  Önt helyesen tájékoztatták, ugyanis a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. Törvény 9. §-a szerint az adóztatási feladatokat a magánszemély adóalany állandó lakcíme szerint illetékes önkormányzati adóhatóság látja el. Ha a nyilvántartásban a lakcím megváltozik, az adóztatási feladatok ellátására a változást követő év első napjától az új lakcím, székhely, illetőleg telephely szerint illetékes adóhatóság jogosult. Lakcímváltozás esetén a változást követő év első napjától esedékes adót kell az új cím szerint illetékes adóhatóságnál megfizetni. Az adó összege új címén is ugyanaz lesz, tehát nem is jár emiatt rosszabbul.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  80 ccm-es robogó vezetése

  2008. augusztus 2., 16:58 Módosítva: 2008-08-02 16:58
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Szeretnénk tudni, hogy 80 ccm-es robogót milyen típusú jogosítvánnyal lehet vezetni?

  Köszönettel:

  Levélíró

  Tisztelt Levélíró!

  A1 kategóriás jogosítvány kell hozzá. Tájékoztatásul több kategória tartalmát is közöljük: M kategória: bármely kétkerekű segédmotoros kerékpár. A kategória - motorkerékpár. A korlátozott kategória - legfeljebb 25 kW teljesítményű és 0,16 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meg nem haladó motorkerékpár. A1 alkategória - a 125 cm3 hengerűrtartalmat és a 11 kW-os teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpár.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Név- és lakcímváltozás

  2008. augusztus 2., 16:52 Módosítva: 2008-08-02 16:52
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Szeretnék választ kapni a következő kérdésemre. Feleségem névváltozása és lakcímváltozása után nem írattuk át az új adatokra a forgalmi engedélyét és az autó törzskönyvét. Emiatt érheti-e közúti ellenőrzéskor bármilyen retorzió? Az autó esetleges eladásánál gond-e, hogy a törzskönyv adatai lánykori néven és régi lakcímen vannak?

  Köszönettel:

  K. Zsolt

  Tisztelt K. Zsolt!

  A jogszabály (35/2000. számú BM rendelet) kifejezetten előírja, hogy a jármű elidegenítésekor, továbbá a jármű vagy a tulajdonos adatainak, valamint a törzskönyvben feltüntetett bármely más adat változásakor új törzskönyvet kell kiállítani, a korábbi törzskönyvet vissza kell vonni és érvénytelenítve a keletkezett iratokkal a központi nyilvántartó hivatalnak meg kell küldeni. Ebből én arra következtetek, hogy eladásnál gondot jelent, ha a törzskönyv adatai nem egyeznek. A forgalmi engedély üzemben tartójának személyében, illetve személyi adataiban, valamint a jármű azonosító adataiban bekövetkezett változáskor új forgalmi engedélyt kell kiállítani. A törzskönyv nem feltétele a közlekedésben való részvételnek, tehát a rendőr nem ellenőrizheti, a forgalmit viszont igen, ezért célszerű legalább a forgalmit kicseréltetni az okmányirodában. A forgalmi miatt a rendőr elvileg büntethet, a közlekedési igazgatási szabályok megsértése miatt.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Üzembentartóival adnám az autót

  2008. augusztus 2., 16:45 Módosítva: 2008-08-02 16:45
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Az autómat üzembentartóival szeretném átadni az édesapámnak, van rajta érvényes kgfb, de mi az ő nevére szeretnénk biztosítani az autót. Ezt év közben megtehetjük-e és mi kell hozzá?

  Köszönettel:

  Levélíró

  Tisztelt Levélíró!

  Nem tehetik meg, üzembentartó évközbeni változása esetén a biztosítást nem lehet megszüntetni és helyette újat kötni. Ehhez az kellene, hogy a tulajdonjog is változzon, tehát édesapja tulajdonába is kerüljön a jármű. Leghamarabb az év végi átszerződési lehetőség alkalmával válthatnak biztosítót.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Megkaptam a bírságot tartalmazó csekket

  2008. augusztus 2., 16:41 Módosítva: 2008-08-02 16:41
  0

  Tisztelt Autójogász!

  A minap kaptam meg a jogos 30 ezres csekkemet arról hogy 3 hónapja lakott területen belül 75 km/h-val haladtam, amit be is fizettem már! Kérdésem az lenne, hogy lesz-e ennek még valamilyen következménye gondolok itt esetleg valamilyen időszakra terjedő jogosítvány elvételre?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Levélíró

  Tisztelt Levélíró!

  Ha ez 3 hónapja történt, akkor még nem közigazgatási bírságot kapott, hanem szabálysértési bírságot. Ha nem élt kifogással és ez már a jogerős döntés, akkor további jogkövetkezményekkel nem kell számolnia, tehát a vezetői engedélyét már nem veszik el. Büntetőpontot viszont kap, ami 5 pontot jelent ebben az esetben.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  2004 után szerzett kétütemű jármű

  2008. augusztus 2., 16:36 Módosítva: 2008-08-02 16:36
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Az öröklés útján szerzett kétütemű Trabantra is az új rendelet az érvényes, miszerint a 2004 után tulajdonba került gépjárműnek teljesíteni kell a szigorúbb előírást?

  Üdvözlettel:

  Joc

  Tisztelt Joc!

  A jogszabály általánosan a tulajdonjog (üzembentartói jog) keletkezésének időpontjától teszi függővé, hogy vonatkozik-e a kétüteműre a kedvezmény vagy sem. Tehát mindegy, hogy adásvétellel vagy öröklés útján szerezte a járművet, ha ez 2004. június 15-ét követően történt a szigorúbb előírásokat kell teljesíteni.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

  Láthatósági mellény

  2008. augusztus 2., 16:31 Módosítva: 2008-08-02 16:31
  1

  Tisztelt Autójogász!

  Az lenne a kérdésem, hogy kell-e a gépjárműben sárga láthatósági mellényt tartanom, vagy nem? Mert nem kötelező tartozék, akkor autópályán miért kértek tőlem a rendőrök annyi mellényt, amennyien ültünk az autóban? Vagy autópályára már kötelező? És mi van a busszal autópályán annyi mellény kellene, amennyi utas? És lakott területen kívül kerékpárosnak kötelező, akkor motorosoknak nem?

  Előre is köszönöm válaszát!

  Levélíró

  Tisztelt Levélíró!

  A KRESZ a következőt írja elő: "A lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak/személynek - ide nem értve a gyalogosok zárt csoportban történő közlekedését - éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie." Ebből szerintem az következik, hogy a ha a jármű az említett helyeken tartózkodik pl. műszaki hiba miatt, és az utas vagy a vezető kiszáll abból, akkor a mellényt használnia kell. Arra, hogy valamilyen okból ki kell szállni a járműből lakott területen kívül mindenképpen számítani kell, ezért láthatósági mellényt az autósnak, motorosnak is célszerű tartania. Mégha el is fogadjuk, hogy az autóban legyen egy a biztonság kedvéért, a jogszabályból azt a következtetést már végképp nem lehet levonni, hogy minden utasnak rendelkeznie kell ilyen mellénnyel, csak az útszélén, útpadkán stb. láthatósági mellény nélkül tartózkodó személy követi el szabálysértést. A kerékpárosok, kézikocsit hajtók és állatot hajtók számára a KRESZ külön előírja a láthatósági mellény menet közbeni viselését, mivel ezek láthatósága messze elmarad a motorosoktól, autósoktól.

  Tisztelettel:

  Dr. Koszoru István

Rovatok