Totalcar Vakbarát Hírportál

Minden héten baleset

2013. február 11., hétfő 06:46

Már egyszer megírtuk a budapesti Komjádi uszoda előtt lévő kereszteződésnél ismétlődő balesetek problémáját, több mint egy év elteltével a helyzet mit sem változott.

A visszafordító környékét ugyanúgy találtam, ahogy tizenhat hónappal ezelőtt hagytuk. A balesetre figyelmeztető festés még jobban megkopott, jóllehet eddig sem segített felhívni a figyelmet a kereszteződés valódi veszélyeire. Aki netán nem értené, ez a kereszteződés több éve okoz problémát, szinte nincs hét, amikor nem történik baleset.

Ha ön esetleg nem Budapest kiképzett harcosa, tudnia kell, hogy a kétszer két sávos Árpád fejedelem útján csak úgy fordulhatnak vissza az autósok, hogy a szembejövő forgalom két sávját keresztezik, és amikor torlódnak a sorok, nem láthatják, jön-e valaki a buszsávban. Így ha a kanyarodó autó orra átlóg a buszsávba, esetleg eleve oda akar kanyarodni, elütheti az érkező motorost, összeütközhet a taxissal és akár a busszal is. Azok az autósok is ide fordulnak ki, akik távoznak az parkolóból, és azok is, akik a Margit körútra tartanak.


Nagyobb térképre váltás

Csak a szerencsében, vagy éppen a buszsávban közlekedők helyismeretében bízhatnak a kanyarodó autósok. Hiszen a tömött kocsisorok takarásában bármi jöhet, ami nem fogja észrevenni az út közepén állót. Sokan illegálisan száguldanak a buszsávon, ők eleve nem túl nagy odafigyeléssel közelítik meg a helyszínt, hiszen folyamatosan a tükröt nézik, nem jön-e mögöttük rendőrautó.

Az Országos Rendőrfőkapitányság kommunikációs osztályától azt az információt kaptuk, hogy a problémát a II. kerületi rendőrkapitányság jelezte a kerületi Balesetmegelőzési Bizottságnak - a szakemberek dolgoznak a problémán. A Rendőrség tudomására jutott nem statisztikai, hanem tapasztalati balesetszám heti egy-kettő. Heti egy-kettő, csak itt.

A környékbeli üzletekben dolgozók is megerősítették a rendőrök állítását, akik szerint az utóbbi időben kevesebb a baleset. Nem a fokozatosan kopó felfestésre figyelnek többen, nem is az autósok lettek óvatosabbak, egyszerűen kisebb a forgalom. Hetente történhetne itt olyan eset, ami 2011. augusztusában. Akkor a buszsávot szabályosan használó motoros nem vette észre a kereszteződésben álló autót. A baleset tragikusan végződött, a motoros elhunyt. A tél miatt most kevés a motoros a környéken, azonban rengeteg taxi, rendőr és néhány illegálisan közlekedő autós is áthalad ezen a helyen percenként. Jó volna, ha végre kitalálnának valamit erre a problémára.

A régóta fennálló helyzetet valószínűleg nem egy olyan nagy költségekkel járó beruházás oldaná meg, mint a pár száz méterre lévő lámpák áthelyezése. Lehet, hogy fel kéne szerelni egy forgalomtechnikai tükröt a parkoló bejárata mellé? Ebben a tükörben az érkező autósok jól láthatnák, jön-e valaki a buszsávon. Persze ezzel egy időben újra kellene festeni a veszélyes kereszteződésre figyelmeztető sárga útburkolati jeleket is.

Miért kell egy ilyen súlyos probléma megoldására több évet várni? Ráadásul úgy, hogy mint kiderült, a rendőrség és az útfenntartó is tud róla. Egy 900 milliméter átmérőjű tükör egy oszloppal, kihelyezéssel, és egy kis zsebre tehető pénzzel nem lehet több, mint százezer forint. A tükör és a tartós felfestés becsült félmillió forintos, ötven négyzetméterre kalkulált ára is a Bakony Plastiroute Kft. -tól származik. Egy másik cég ajánlata alapján a tükör 65 ezer forinért telepíthető, míg a festés háromszázezer lenne. Lehet, hogy ez így túl olcsó megoldás?

Rovatok